bahan A
500gm daging - potong
500gm daging - potong
1 paket kecil santan serbuk
sekeping asam gelugor
1 s/b rata gula
1 s/k rata garam
sedikit ajinomoto
1 helai daun kunyit - dihiris halus
bahan B blend halus
5 batang serai - dihiris
2" lengkuas - dihiris
1" halia - dihiris
1/2 biji bawang besar -potong
5 uals bawang putih - potong
20 biji cili kering - potong buang bijinya, direndam dalam air panas atau direbus
air secukupnya untuk blend bahan kisar
cara-cara
sekeping asam gelugor
1 s/b rata gula
1 s/k rata garam
sedikit ajinomoto
1 helai daun kunyit - dihiris halus
bahan B blend halus
5 batang serai - dihiris
2" lengkuas - dihiris
1" halia - dihiris
1/2 biji bawang besar -potong
5 uals bawang putih - potong
20 biji cili kering - potong buang bijinya, direndam dalam air panas atau direbus
air secukupnya untuk blend bahan kisar
cara-cara
Blend halus bahan B, masukkan kesemua bahan B yang telah diblend ke dalam periuk pressure cooker bersama daging yang telah dipotong dan dibersihkan, serbuk santan, asam gelugur, gula, garam dan ajinomoto, tutup tudung pressure cooker, masak selama 7-14 minit tutup api, kemudian buka balik penutupnya, taburkan pula daun kunyit, kacau, masak rendang itu hingga kering, berminyak dan berbau wangi, hidangkan