bahan A
1 kg ikan keli}
1/2 caw cuka}
3 sb garam}
{rendam selama 1 jam, bersihkan, kelar kedua belah ikan kecil2, garam kunyitkan, letakkan garam kunyitkan secukupnya, goreng ikan hingga garing, ketepikan}
bahan B blend halus
30 biji cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
gula secukup rasa
sedikit garam
sedikit ajinomoto
asam jawa secukupnya jadikan air asam untuk blend bahan B
minyak secukupnya untuk menumis
cara-cara
- Sediakan bahan A hingga siap dan ketepikan
- Blend bahan B bersama air asam jawa secukupnya hingga halus
- Tumis bahan B dengan minyak secukupnya hingga cili masak, pecah minyak hingga naik bau serta pekat
- Curahkan sambal yang telah pekat tadi keatas ikan yang telah disusun rapi, hidangkan