Monday, August 17, 2009

Meehoon Goreng Udang Kering

bahan A blend
10 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
segenggam udang kering
bahan B tumis
minyak untuk menumis secukupnya
seulas bawang putih diketuk atau disagat/tumbuk halus
sos tomato
sos tiram
kicap
kicap pekat
sedikit air asam jawa, cuka atau lemon
kiub ayam, ajinomoto, gula dan garam

bahan C
400gm/1 bungkus meehon kering - rendam dalam air
200gm taugeh
1 biji carrot - dihiris
sayur sawi secukupnya
udang segar secukupnya - jika suka
2 biji telur - buat telor masak hancur dan ketepikan

cara-cara
  1. Kisar bahan A, pijarkan minyak secukupnya, tumis bawang putih yang telah diketuk atau disagat or tumbuk hingga naik bau dan kekuningan, kemudian masukkan bahan A goreng hingga naik bau
  2. Sementara menunggu ia garing dan pecah minyak masukkan satu persatu bahan B tumislah bersama hingga ia masak, garing dan pecah minyak
  3. Jika suka masukkan udang segarkacau sebentar, masukkan pula meehon gaul rata, diikuti pula dengan carrot goreng hingga ia masak dan berpalut , taburkan pula sawi kacau hingga rata, akhir sekali masukkan pula taugeh goreng seketika selama 1-2 minit, gaul pula dengan telur masak hancur goreng selama 1-2 minit, tutup api dan hidangkan, lebih sedap lagi kalau ditaburkan dengan hirisan daun sadri, daun bawang dan hirisan limau kasturi berserta bawang goreng,cili merah, cili hijau yang telah dihiris

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails