10 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
segenggam udang kering
bahan B tumis
minyak untuk menumis secukupnya
seulas bawang putih diketuk atau disagat/tumbuk halus
sos tomato
sos tiram
kicap
kicap pekat
sedikit air asam jawa, cuka atau lemon
kiub ayam, ajinomoto, gula dan garam
bahan C
400gm/1 bungkus meehon kering - rendam dalam air
200gm taugeh
1 biji carrot - dihiris
sayur sawi secukupnya
udang segar secukupnya - jika suka
2 biji telur - buat telor masak hancur dan ketepikan
cara-cara
- Kisar bahan A, pijarkan minyak secukupnya, tumis bawang putih yang telah diketuk atau disagat or tumbuk hingga naik bau dan kekuningan, kemudian masukkan bahan A goreng hingga naik bau
- Sementara menunggu ia garing dan pecah minyak masukkan satu persatu bahan B tumislah bersama hingga ia masak, garing dan pecah minyak
- Jika suka masukkan udang segarkacau sebentar, masukkan pula meehon gaul rata, diikuti pula dengan carrot goreng hingga ia masak dan berpalut , taburkan pula sawi kacau hingga rata, akhir sekali masukkan pula taugeh goreng seketika selama 1-2 minit, gaul pula dengan telur masak hancur goreng selama 1-2 minit, tutup api dan hidangkan, lebih sedap lagi kalau ditaburkan dengan hirisan daun sadri, daun bawang dan hirisan limau kasturi berserta bawang goreng,cili merah, cili hijau yang telah dihiris