Monday, June 8, 2009

Ais Tembikai Empat Segi @ Diced Watermelon Juice With Ice Rock


bahan-bahan
Tembikai Merah atau Kuning
Gula secukupnya
Ketulan Ais secukupnya

Cara-cara
Buang kulit tembikai, potong dadu, gaul rata bersama gula dan ketulan ice dan hidangkan

Sunday, June 7, 2009

Sagu Gula Melaka


Bahan A
500ml air - jika suka letaka paste pandan atau tambah warna hijau bagi cantik
225gm sagu halus – basuh, tapis, ketepikan
garam
Bahan B200gm gula melaka
150ml air
1 helai daun pandan disimpul
Bahan C250 ml susu atau santan
Cara-cara
1. Sediakan bahan A - Masak air bersama paste pandan atau warna hijau dalam periuk hingga mendidih, masukkan sagu yang telah dibasuh, kacau, bila mula jernih masukkan garam dan masak sehingga ia jernih, tuangkan dalam loyang, sejukkan, keluarkan, hidang dan ketepikan
2. Sediakan bahan B – rebus atas api hingga ia larut, letak dalam bekas, ketepikan
3. Hidangkan bahan A, B bersama C

Kuey Teow

bahan-bahan
250gm kuey keow kering - rebus extended lembut yang dikehendaki, tapis, ketepikan
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sk serbuk cili
sos tiram, sos tomato, garam, gula, ajinomoto, minyak
1 carrot - potong
1/4 kobis kecil - potong
4 biji telur

cara-cara
1. Pecahkan telur, masukkan sedikit garam, pukul sikit, panaskan kuali, dgn sedikit minyak , buat & masak telur masak hancur, ketepikan
2. Dgn menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya dalam kuali goreng bawang putih hingga naik bau & sedikit kekuningan, sambil mengacau bahan dalam kuali masukkan sos tiram, kicap, tomato sos, serbuk cili,gula, garam & ajinomoto secukupnya kacau sehingga ia naik sedikit minyak kemudian masukkan carrot, kuetiaw, kacau hingga keseluruhan bahan berpalut, taburkan kobis kacau sampai masak.
3. Akhir sekali taburkan telur masak hancur 1-2 min kacau, tutup api, hidangkan

Sup Ekor

bahanA
500gm ekor lembu
4 cm halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sk serbuk lada hitam
1.5 liter air
1 bawang besar - potong
1 tomato - potong
2 kentang - potong
1 carrot - potong serong memanjang
1 carrot putih - serong memanjang
1/4 celery root - serong
garam secukup rasa

bahan B
bawang goreng & hirisan daun bawang, sadri, ketumbar

bahan C - kisar
1 sk biji rempah
2 sk jintan manis
2 sk jintan putih
1 sk lada hitam
11/2" kulit kayu manis
4 buah pelaga
8 bunga cengkih
2 bunga lawang

cara-cara
  1. Blend bahan sup bunjut, ikat dengan kain muslin dan ketepikan
  2. Masukkan semua bahan ke dalam pressure cooker, kecuali bawang goreng, hirisan daun sadri,bawang ketumbar, rebus hingga masak
  3. Hidangkan bersama bawang goreng, hirisan daun sadri,bawang ketumbar

Friday, June 5, 2009

Nasi Lemak

 bahan-bahan
2 caw beras - basuh,toskan, ketepikan
Pati santan & santan cair drpd 1/2 biji kelapa parut - bergantung pada beras yang hendak dimasak
1/2 sk garam
halia sebesar ibu jari - diketuk atau dimayang halus
1 daun pandan - koyak-koyakan
1" inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
10 biji lada hitam

cara-cara
Jika masak nasi guna rice cooker, masak atau tanak nasi seperti nasi biasa. Kalau masak atas dapur didihkan santan bersama kesemua bahan diatas kecuali beras, bila air santan mendidih dan mengelegak, masukkan beras, kacau perlahan sehinggan santannya kering, tutup tudung periuk, perlahankan api jika guna gas dan tutup api terus jika guna dapur elektrik, kemudian serih nasi, hidangkan bersama segala jenis sambal tumis, telur, timun , kacang tanah & ikan bilis goreng dan segala jenis rendang

Lemang Segera

bahan-bahan
1 kg beras pulut
1/2 kilo pati santan
2-3 helai daun pandan - koyakan dan simpulkan, untuk cara B
seikat daun pandan - koyakan, susun dalam pengukus, untuk cara A
garam secukup rasa
daun pisang untuk membalut
tali rafia untuk ikat

Cara A
1 kg beras pulut - basuh, rendam semalaman, basuh hingga ia jernih, kukus dalam pengukus yang diatur dengan koyakkan daun pandan, keluarkan kesemuanya, gaul rata dengan 1/2 kilo pati santan + garam secukup rasa, bungkus banyak lapisan, sekemas- kemasnya macam buat kuih lopes dengan daun pisang dan tali rafia , bila direbus ia tidak akan tertanggal atau terbuka tali dan daunnya, rebus dalam air secukupnya hingga ia betul-betul masak bila ia masak angkat

Cara B
basuh beras pulut, sukatan pati santan hendaklah sama parasnya dengan sukatan beras dalam periuk yang hendak dimasak , cuma tambahkan lagi air atau santan , ikut sukatan, mestilah disukat setinggi satu tapak tangan anda sendiri menutupi jari seluruh 5 jari anda sendiri dalam periuk berisi beras pulut dan santan kelapa yang telah disukat tadi, Tanak pulut seperti menanak nasi, kena kacau selalu, tambah air/santan sedikit demi sedikit sekiranya kurang air, jangan terlalu banyak, masak lagi atas api hingga kering, perlahan kan api bila cukup masak, tutup periuk dan kecilkan api kalau masak dapur gas, kalau dapur letrik, padamkan api terus biar ia kering, kemudian serih pulut tersebut, bungkus dalam daun pisang macam buat kuih lopes, sekiranya ia jernih dan benar-benar masak tidak perlu direbus, kalau berkeadaan sedikit mentah, rebus dala air hingga masak, potong dengan benang ketika hendak menghidangkan

Thursday, June 4, 2009

Biskut Kismis



bahan-bahan
1/2 caw kismis hitam - jika suka boleh tambah lagi
2 gelas tepung gamdum
1 1/4 gelas tepung custard
1 gelas gula halus blend
1/2 sk baking powder
1 biji kuning telur
1 1/2 gelas butter - uli ikut lembut

cara-cara
Gaul semua sekali, masukkan butter uli ikut lembut uli ikut lembut, tambah lagi butter jika perlu untuk lembutkan doh, bulat-bulatkan, tekan dengan garpu atau tekan dalam petiti tin kecil, masukkan petit tin ke dalam dulang pembakar atau susun ke dulang pembakar, letakkan biskut tersebut dalam oven pada suhu darjah 160C, ditingkat letak dulang No. 2 dari bawah, bakar hingga kekuningan selama 20-30 minit bergantung pada saiz, hidangkan

Fried Celery Root

bahan-bahan
1/4 biji celery root/ubi celery - potong
1 sb olive oil
1/2 sk sgarlic powder
serbuk lada hitam secukup rasa
1 sk oyster sauce
1 sk kicap manis ABC
garam


cara-cara
Panaskan olive oil, masukkan celery root yang telah di potong tadi, goreng hingga ssetengah masak, taburkkan garam, goreng lagi, campurkan garlic powder,, goreng lagi, letak oyster sauce dan kicap manis, goreng lagi, akhir sekali masukkan serbuk lada hitam secukup rasa, kacau rata hingga masak, tapi, janganlah terlalu masak nanti ia lembik tidak berapa sedap, masak macam orang cina masak sayur tidak mentah dan tidak terlalu masak. Hidangkan dengan nasi panas

Ikan Goreng Masak Kicap


bahan A Goreng
300gm frozen white fish fillet/ isi ikan putih beku - potong
garam secukupnya
serbuk kunyit/tumeric secukupnya
sedikit olive oil untuk menggoreng

bahan B Tumis
1/2 biji bawang besar - dimayang kasar
1 ulas bawang putih - dimayang halus
halia sebesar ibu jari - dimayang halus
2 biji cili kering
4 biji white mushroom/cendawan putih - potong jgn terlalu nipis

bahan C Sos
oyster sauce secukupnya
kicap manis ABC secukupnya - keluaran indonesia
beberapa titik minyak bijan
sedikit bijan goreng tanpa minyak untuk tabur

cara-cara
  1. bahan A - goreng fillet ikan macam goreng ikan goreng, tapi fillet ikan isi putih selalunya lembik, jadi ia tidaklah berapa garing sangat bila digoreng, bila dah masak sebelah bawah, terbalikan pula atas ke bawah ,agak-agaklah separuh masak, dalam masa yang sama ..... ikuti cara no. 2 -3 hingga habis
  2. masukkan dalam kuali yang sama bahan B tumis - bawang putih, halia,bawang besar yang telah dimayang tadi bersama cili kering, goreng hingga naik bau, taburkkan cendawan, goreng lagi hingga cendawan separuh masak,
  3. bahan C sos - campurkan pula, oyster sauce dan kicap manis abc secukupnya, masak seberapa ketika 1-2 minit, masukan beberapa titik minyak bijan , kacau sedikit, tutup api dan hidangkan bersama nasi panas.

Monday, June 1, 2009

Apum Balik



bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan air
1/2 camca kecil baking powder
1 cawan kacang tanah (dimesin)- bahan tabur
1 tin jagung - bahan tabur
1 cawan gula - bahan tabur
Sedikit mentega

cara-cara
Mesin gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan mesin lagi supaya ianya tidak bergentel. Ambil satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali kemudian nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi. Masaklah hingga kekuningan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails