Thursday, December 31, 2009

Pulut Kukus Dengan Buah Berangan & Sayur-Sayuran I


bahan-bahan
300gm beras pulut - dibasuh, rendam selama 3 jam atau semalaman
200ml air
2 penutup kicap cair jepun
1 sb inst. hondashi
100-200gm mixed mountain vegetable's warabi, black kikurage, small takenoko, shimeji, enoki, nameko, fukki, yamazeri
1/2-1 caw green peas
1/2-1 caw roasted chestnuts/isi buah berangan
1/2-1 biji carrot - disagat memanjang

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, masukkan dalam bekas yang sesuai untuk dikukus, tuang air, kicap cair jepun, hondashi, mountain vegitable, carrot, isi buah berangan dan green peas, balik-balikan selalu, kukus hingga ia masak sepenuhnya
  2. Jika pulut masih mentah lagi atau kurang masak, balut loyang dengan plastic wrap, preheat dalam microvave hingga ia jernih
  3. hidangkan

Tuesday, December 29, 2009

Kuih Lopes


bahan -bahan
200gm beras pulut - bersihkan rendam selama 3 jam, 1/2 hari atau semalaman
200ml air (jika suka boleh diblend bersama 2-3 helai daun pandan, tapis)
sedikit pandan paste or pewarna hijau
1/4 garam
kelapa kering secukupnya - untuk digolekan atas kuih


bahan Air Gula 
100gm gula kabung or gula merah
sedikit soft brown sugar
100ml air
1/2 sk jintan manis/cumin seeds - tumbuk pecahkan sikit
1/2 sk tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
sedikit garam
1 helai daun pandan simpul (optional)

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, toskan, letak dalam loyang yang sesuai, masukkan air, garam, pandan paste atau sedikit warna hijau bersama , kacau rata, kukus, lepas itu kemudian serih pulut tadi, masak hingga pulut secukup masak, bungkus, balut kejap-kejap serta kemas dengan plastic wrap atau daun pisang, sejukkan dan ketepikan
  2. Campurkan semua bahan dalam satu bekas, preheat air gula kabung dalam microwave atau rebus air hingga gula cair dan sedikit pekat, ketepikan .
  3. Potong kuih lopes dengan benang atau tali rafia sebesar benang, golek-golekkan atau tekan atas kelapa kering supaya ia melekat, hidangkan

Sunday, December 27, 2009

Jem Epal

bahan-bahan
4 biji japanese fuji apple
200gm gula
sedikit garam

cara-cara
  1. Basuh apple buang kulit dan bijinya, potong 8 bahagian, masak guna non stick fry pan, masukkan separuh gula, nyalakan api, dalam masa yang sama alih-alihkan dengan sudip sehingga air apple kering,
  2. Kemudian penyet-penyetkan apple dalam non stik fry pan dengan sudip hingga hancur, tuang baki gula masak lagi hingga ia jadi jem pekat dan berkaca, hidangkan baki jem masukkan dalam botol yang sesuai, simpan dalam peti sejuk,
  3. Untuk bagi jem tahan lebih lama lagi, rebus dulu botol jem yang sesuai dengan penutupnya kemudian angkat dan keringkan atas redai, lepas itu bolehlah dimasukkan apple jem ke dalam botol, tutup kejap-kejap tudung botol, rebus botol yang berisi apple jam selama 1 jam, keluarkan dan sejukkan, jem boleh disimpan luar atau dalam peti sejuk

Friday, December 25, 2009

Susu Pekat Manis


Bahan-bahan ( 250 ml ) -sumber resipi member mry
500ml susu segar
100ml gula
(* sukatan gula 1/5 dr sukatan susu segar)
Cara-cara
  1. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk.
  2. Panaskan dengan api sederhana sehingga sukatan susu tinggal separuh dari sukatan asal.
  3. Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
  4. Berhati-hati kerana susu ni mudah hangus. Jangan guna api yg besar.

Air Teh Dangdut

bahan-bahan
air panas mendidih secukupnya
serbuk teh secukupnya
susu segar, susu tepung, susu pekat & susu cair secukupnya - saya guna susu tepung sahaja
gula secukupnya (*kalau guna susu segar, susu tepung atau susu cair )

cara-cara
  1. Tuangkan secukup serbuk tea dan air panas jadikan air teh paling pekat atau rebus hingga ia hingga betul-betul pekat, tapis dan ketepikan
  2. campurkan gula secukupnya jika menggunakkan susu tepung atau apa-apa jenis susu seperti tanda (*) diatas, masukkan sedikit air suam kacau rata diikuti air panas mendidih pukul sedikit dengan pemukul telur hingga berbuih supaya ia tidak bergentel, atau tarik air susu hingga berbuih, tuang separuh dalam gelas, kemudian tuang perlahan-lahan air teh pekat, hidangkan

Indian Puri

Makes 10. - sources recipe from mrs manjula
Ingredients:1 cup whole wheat flour
1/2 cup water (lukewarm)
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon oil
Oil to deep fry

Method:
1. Mix whole-wheat flour and salt . Add water as needed to make firm dough.
2. Oil your palm and knead the dough until it is pliable. Dough for puri should be firm but smooth.
3. Set the dough aside and cover with a damp cloth. Let the dough rest for 15 minutes or longer.
4. Divide the dough in 10 equal parts.
5. Take couple of drops of oil on your palm and roll the dough in balls and press it between your palms.
6. Roll the dough into about 7-inch circule. If the dough is sticking to the rolling pin or rolling surface, put couple of drops of oil on the rolling pin and a couple of drops of oil on the surface.
7. You can roll 4 to 5 purees before you start frying, but do not roll all the puries at once or they will begin to dry and not puff.
8. Heat the oil in a frying pan on high heat; frying pan should have atleast 1 1/2 inch of oil. To check if oil is hot enough place a small piece of dough in oil and dough shpuld float to the top right away.
9. Place the puri in the frying pan and press it with a skimmer, puri should puff right away.
10. Turn puri over. Puri should be light creamy brown from both sides. Take the puri out and place it on paper towels to absorb the excess oil.
11. Serve puri hot or store in covered container after they cool to room temperature.

Roti Puri Malaysia


Bahan-bahan ( 12 biji ) - sumber resipi member mry
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng

Cara-cara
1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
4. dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
5. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
6. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
7. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
8. siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
9. TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
10. masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA

Wednesday, December 23, 2009

Carbonara Spaghetti

Ingredients : makes : 4 servings
8 ounces uncooked spaghetti
1 cup chopped halal sausage or salami
1/3 cup halal grated parmigiano-reggiano cheese or parmesan cheese (1-1/2 ounces)
1/4 cup reduced-fat sour cream
1/2 teaspoon salt
2 large eggs, lightly beaten
1 clove garlic, minced
1/4 teaspoon fresh coarse ground black pepper


Preparation
1. Cook pasta according to package directions, omitting salt and fat.
2. Drain the pasta in a colander over a bowl, reserving 1/2 cup liquid.
3. Heat a large nonstick skillet over medium heat.
4. Add the sausage or salami, and cook for 2 minutes or until thoroughly heated.
5. Add pasta, and stir well.
6. Combine cheese and the next 4 ingredients (cheese through garlic), stirring with a whisk.
7. Add the reserved pasta liquid to egg mixture, stirring with a whisk.
8. Pour egg mixture over pasta mixture; stir well.
9. Cook over low heat 5 minutes or until sauce thickens, stirring constantly (do not boil).
10. Sprinkle with pepper.

Ginger Tea

Ingredients1 litre water
4cm knob old ginger, smashed
4 tea bags
Honey to taste
2-3 slices lemon

Method
Bring water and ginger to a boil. Reduce the heat and simmer for 10 minutes. Turn off the heat and add the tea bags and steep for 2 minutes to infuse the tea. Discard the ginger and add honey to taste. Serve the ginger tea with the lemon slices.

Ghee Butter

first time making homemade golden clarified ghee butter, original recipe by Ms. Rebecca Wood

Homemade Ghee

Makes about 2 cups

It is critical to use unsalted butter to make ghee; and for the most flavorful result, use cultured butter. Organic Valley and some—but not all—European-Style butters are both cultured and unsalted. This recipe is easily doubled or tripled but requires increased cooking time.

1 pound cultured, unsalted organic butter

Place the butter in a heavy quart saucepan and melt over medium heat, do not cover the pot. When the butter starts foaming, reduce the heat and simmer uncovered and undisturbed for about 15 to 30 minutes, depending upon the heat and weight of the saucepan. As its water content vaporizes, it will foam and you’ll hear tiny, sharp crackling noises. The ghee is ready when it:

• Changes from a cloudy yellow to clear golden color• Develops a popcorn-like aroma• Stops foaming and making crackling noises• Develops a thin, light tan, crust on the nearly motionless surface• The milk solids at the bottom turn from white to tan

Keep a close watch on the ghee and remove from the heat when done. (If overcooked, it browns and starts foaming.) Let cool until it is just warm.

Pour through a fine sieve or through several layers of cheesecloth into a clean, dry glass storage jar. Discard he strained out solids. When the ghee is completely cool, cover tightly and store in a dry place away from direct sun light. It doesn't require refrigeration. Always use a clean spoon to dip into it.

Variation: Oven-made Ghee
Preheat the oven to 300 degrees F. Put the butter in a 1½ to 2 quart casserole or oven-proof pot. Place the butter in the oven without a lid and allow it to clarify, undisturbed, for 1 hour. As it boils and foams the water content vaporizes and if you open the oven you'll hear tiny, sharp crackling noises. The ghee is ready as detailed above.


Remove the ghee from the oven. Skim off the crust and, if desired, use it as a flavoring agent.

Tuesday, December 22, 2009

Masak Kicap Ikan Goreng Dengan Lemon

bahan-bahan
4 keping isi ikan + sedikit serbuk kunyit + sedikit garam
1/2 red capsicum/cili bengala merah - potong panjang
1/2 green capsicum/ cilili benggala hijau - potong panjang
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 bawang besar - dihiris
halia sebesar ibu jari kaki - dihiris
1/4 biji lemon
kicap manis ABC secukupnya
2 penutup kicap cair jepun secukupnya
minyak untuk goreng ikan dan untuk menumis secukupnya


cara-cara
  1. Goreng ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, jadikan ikan goreng, ketepikan
  2. Pijarkan sedikit minyak, tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga naik bau, kemudian masukkan cili benggala merah dan hijau goreng lagi hingga separuh masak, tuang pula kicap manis ABC diikuti dengan kicap jepun goreng seketika hingga ia berpalut, tutup api, perah lemon kacau rata, hidangkan

Gulab Jamun



Butter Gulab Jamun - sources recipe from mrs manjula blogspot.com
Ingredients: Makes : 20 pcs
1 cup nonfat milk powder
1/4 cup All Purpose flour (plain flour)
3 tablespoons room temperature unsalted butter
1/4 cup room temperature whole milk
Pinch of baking soda
1 3/4 cup sugar
1 1/2 cup water
4 coarsely grounded cardamom seeds
1 tablespoon sliced almonds and pistachio
Oil for deep-frying
Method:Syrup:


  1. In a large pan, add water, sugar, and ground cardamom seeds and bring it to a boil.
  2. Let the syrup boil for a minute then remove it from the heated
  3. Stir the syrup until the sugar is dissolved.
  4. Set the syrup aside.
Gulab Jamun:
  1. In a bowl, mix milk powder, flour and baking soda.
  2. Add the butter and mix well.
  3. Now add milk to make soft dough. The dough will be sticky.
  4. Let the dough sit for a few minutes. Milk powder will absorb the extra milk. If the dough is dry, add more milk, as the dough should be soft.
  5. Knead the dough. Grease your hands with butter before working with the dough.
  6. Divide the dough into about 20 equal portions and roll them into round balls.
  7. Heat the oil in a frying pan on medium heat. The frying pan should have at least 1 ½ inch of oil. To test if the oil is the right temperature, place a small piece of dough into the oil; it should take a minute to rise. If dough rises faster, oil is too hot; if dough just sits without rising, oil is not hot enough.
  8. Place the gulab Jamuns in the frying pan. Note: remember gulab jamuns will expand in double the volume, so give them enough space.
  9. It should take about 7 minutes to fry the gulab jamuns. While frying keep rolling the gulab jamuns around so they are evenly browned. Fry until the gulab jamuns become dark brown.
  10. Let the gulab jamuns cool off for a few minutes before placing in the hot syrup.
  11. The gulab jamuns should sit in the hot syrup for at least 20 minutes prior to serving. Gulab jamuns can be kept at room temperature for about a week and up to one month when refrigerated. Gulab jamuns can be frozen for months.
Tips:
  1. If the gulab jamuns are fried on high heat, they will become hard inside and not fully cooked.
  2. Too much baking soda will cause the gulab jamuns to get too soft or they will break apart when frying.
  3. Don’t place the gulab jamuns in the syrup immediately after frying. This will cause the gulab jamuns to lose their shape and become chewy.
Variations:
  1. Using the same recipe, make slightly smaller gulab jamuns (say, 24 instead of 20). After the gulab jamuns are soaked in the syrup, take gulab jamuns out of the syrup and roll them in ½ cup of unsweetened coconut powder. Also, you can substitute coarsely ground almonds for the coconut powder.
  2. Using the same recipe, make about 10 larger gulab jamuns. Cut the gulab jamuns in half when they are at room temperature. Garnish with sliced almonds and pistachios.

Puding Dadih Dengan Susu Segar

bahan-bahan
500ml susu segar
350ml air
25gm gula sedikit garam sedikit warna hijau
95gm soya fruits pudding powder/serbuk dadih buah-buahan brand NBI

cara-cara

Didihkan air,gula, susu segar, garam hingga mendidih, padamkan api, kacau 5 minit, masukkan serbuk dadih kacau hingga rata, tuangkan kedalam acuan, bekukan dalam refrigerator kemudian hidangkan

Lemang Segera

bahan-bahan ( menghasilkan 4 batang lemang )
1 kilo beras pulut - basuh, rendam dalam air selama 3 jam atau semalaman
1 helai daun pandan simpul
1 paket kecil serbuk santan + air panas secukupnya jadikan pati santan + garam secukupnya - kacau dgn whisks supaya ia tidak bergentel, ketepikan

cara-cara
Beras pulut, basuh, rendam dalam air selama 3 jam atau semalaman. Tos beras hingga masak, tuang santan yang telah dikacau dengan garam, rata-ratakan, letakkan daun pandan simpul, kukus pulut hingga betul-betul masak, bahagi kepada empat bahagian, bungkus kemas-kemas dalam daun pisang atau plastic wrap, dah siap, potong dan hidangkan dengan rendang atau serunding kegemaran.

Kuey Teow



Bahan-bahan
425gm kuey teow kering – rebus hingga extended lembut yang dikehendaki, basuh & ketepikan
1 kilo kerang - 1/4 rebus, kopek ambil isinya
dua ikat daun kucai – potong 1” panjang
600gm taugeh - basuh dan toskan
2 biji telur - jadikan omelet, ketepikan
satu labu bawang putih - cincang atau ditumbuk halus
1 sk cili serbuk/paprika (jangan terlalu banyak nanti pedas)
sos tiram, kicap kipas udang, kiub ayam, sos tomato, cuka secukup rasa garam, gula, ajinomoto secukup rasa.
Sedikt minyak untuk mengoreng
bawang goreng
daun bawang & daun sadri
cili padi or cili hijau & merah
limau kasturi
Cara-cara
  1. Masak air, sementara menunggu air mendidih, basuh sebersih-bersihnya kerang segar tersebut, masukkan kerang dalam bekas yang berpenutup kemudian curahkan air yang sedang mendidih sehingga menutupi keseluruhan permukaan kerang tersebut, tutup dengan penutupnya, biar ia terendam & masak sehingga 1/4 masak selama 5-10min kemudian buang air panas, kopek kerang tersebut, ketepikan Pecahkan telur, masukkan sedikit garam, pukul sikit, panaskan kuali, dgn sedikit minyak , buat & masak telur masak hancur, ketepikan
  2. Dgn menggunakan kuali yang sama, panaskan minyak secukupnya dalam kuali goreng bawang putih hingga naik bau & sedikit kekuningan, sambil mengacau bahan dalam kuali masukkan sos tiram, kicap, kiub chicken, tomato sos, 1 st cili,1sb cuka, gula, garam & ajinomoto secukupnya kacau sehingga ia naik sedikit minyak kemudian masukkan fish cake, kuetiaw, kerang kacau hingga keseluruhan bahan berpalut,
  3. Masukkan pula dalam kuali yang berisi kuetiow yang sudah berpalut tadi tabur dengan daun kuchai kacau 1-2min taburkan pula taugeh 1-2min , akhir sekali taburkan telur masak hancur 1-2 min kacau, dalam masa yang sama yang sama masa tabur daun kuchai & taugeh jika kurang kicap tambah lagi biar sampai extended yang dikehendaki goreng lagi 1-2min kemudian tutup api.
  4. Hidang dalam pinggan hidangan dengan taburan bawang goreng, hirisan daun sadri & daun bawang, hirisan cili merah, limau kasturi belah dua, letak satu sebelah pinggan bila nak mula makan perah airnya tabur dalam pinggan & makan dengan sos kicap cili.
  5. Potong cili padi atau cili hijau bulat-bulat, belah dua limau buang bijinya, perah jus limau kasturi, kemudian masukkan kicap kipas udang kacau sedikit, hidangkan.

Saturday, December 19, 2009

Kuih Seri Muka

bahan A
lapisan atas
300gm beras pulut - rendam 3jam ke semalaman
2 sb inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan cair
1 sk. garam halus

bahan B
lapisan bawah
3 biji telur ayam size m
1 peket kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml pati santan
80gm dark brown sugar + 100ml air + 1 helai daun pandan simpul - jadikan air gula, tapis dan ketepikan
100gm soft brown sugar
2 sb tepung jagung
2 2/1 sb tepung gandum
sedikit garam

cara-cara
  1. Beras pulut dibersihkan direndam 3 jam, setengah hari, semalaman. Toskan airnya kemudian tuangkan santan cair telah dicampur garam, dikukus hingga cukup masak. Setelah masak, tekan secukup padat didalam acuan.
  2. Telur dibancuh dengan tepung gandum + tepung jagung, soft brown sugar, pati santan, garam dan tuang air gula merah kacau secukup sebati kemudian di tapis, masak guna kaedah double boiler, angkat apabila ia mula pekat, tuang terus ke atas adunan pulut , kukus guna api sederhana perlahan dikukus hingga cukup masak, sejukkan , potong dan hidangkan

Friday, December 18, 2009

Stir Fried Garlic Butter Broccoli & Carrot


dari dapur saya hari ini, sesuai dimakan dengan nasi panas

bahan-bahan
2 broccoli size sederhana - potong, wrap dgn plastic wrap preheat selama 1-2 minit atau rebus dlm air mendidih selama 1-2 minit angkat dan ketepikan
1/2 carrot - potong bulat2 & buat bunga
6-7 ulas bawang putih cincang
4 sb butter
sedikit garam, kicap, oyster sauce, gula, garam dan ajinomoto
sedikit air tepung jagung

cara-cara
  1. Bersihkan dan potong, letak dla pinggan, balut dgn plastic wrap preheat selama 1-2 minit, buka plastic wrap tujuannya supaya broccoli tidak lembik atau rebus dlm air mendidih selama 1-2 minit angkat, ketepikan
  2. Masukkan 2sb. butter, bawang putih cincang dalam kuali, pasang api, goreng bawang putih hingga sedikit kekuning, masukkan oyster sauce, kicap, gula, garam dan ajinomoto diikuti carrot, goreng seketika kemudian broccoli goreng seketika, tuang air tepung jagung secukupnya, goreng lagi seketika, padamkan api, campur lebihan 2 sb. butter kacau rata, hidangkan bersama nasi panas

Seaweed Powder Tempura @ Fritters

bahan-bahan
udang geragau segar/kering secukupnya (optional)
isi jagung, green peas or raw/boiled green soya been (optional)
1/2 biji bawang besar- disagat
1/4 biji carrot - disagat
1/2 caw. inst tempura flour atau tepung gandum atau tepung beras
1 sb. seaweed powder atau daun bawang or daun kucai - potong panjang/pendek (optional)
1/4 caw. air
minyak untuk menggoreng

cara-cara
gaul semua bahan, kemudian goreng dalam minyak penuh, angkat dan hidangkan dengan kicap jepun atau chili sauce, boleh dimakan begitu sahaja atau dengan nasi. kalau tidak ada tempura flour, tepung gandum pun boleh campur dengan secubit baking powder ranguplah jadinya sama macam guna instant flour for tempura.

Omelet Rice


bahan-bahan
3 caw nasi putih yang masih panas
1-2 ulas bawang putih cincang
1/2-1 sk chili powder
3-6 sb butter
6-10 sb ketchup tomato/sos tomato atau secukupnya
1/2-1 kuib ayam
crush black pepper secukupnya
sedikit kicap cair , oyster sauce dan secubit gula
garam dan ajinomoto secukupnya
100gm fresh white mushroom
1/2 caw frozen mixed vegitable - goreng green peas dgn sedikit minyak/rebus/preheat, ketepikan
1 cili hijau atau 1/4 red capsicum - buang bijinya, potong cube 1cm x 1cm
1/4 bawang besar potong cube 1cm x 1cm
1-2 sausage ayam atau daging - potong
4 biji telur ayam - 2 each for one serving
hias dengan sos tomato dan timun

cara-cara
Campurkan bawang putih cincang dengan separuh butter, masak hingga ia naik bau dan sedikit kekuningan, masukkan oyster sauce, kicap, cube ayam, taburkan bawang besar goreng seketika diikuti dengan tomato sos, kemudian serbuk cili goreng seketika, masukkan sausage, mixed vegitable, mushroom dan chili hijau goreng lagi masak hingga sedikit layu diikuti nasi putih kacau hingga rata dan goreng lagi hingga masak perasa dengan crush black pepper, garam dan ajinomoto tutup api, masukkan lebihan butter kacau rata-rata, buat omelet, bungkus nasi dalam omelet tadi, hidangkan

Masak Keropok Dalam Microwave


bahan-bahan - sumber resipi member myr/blog
keropok secukupnya disusun dalam pinggan
sos cili secukupnya untuk dicicah dengan keropok
cara-cara
  1. Susun beberapa kepingan keropok ikan yang dikehendaki atas piring, masukkan terus dalam microwave,terus press terus button microwave untuk memanaskan makanan untuk 1 minit, tunggu ia mengembang, dah siap sedia untuk dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sos chili.
  2. Ini cara member2 myr/puan punya blog, boleh juga dimasak secara begini set temp microwave 600watt dan set timer 1 minit, sekiranya keropok agak tebal lebihkan masa 1 minit 30 saat atau sehingga 2 minit.
  3. dah siap sedia untuk dihidangkan, rangup dan tidak berminyak, healthy cooking dan sangat sesuai kepada sesiapa yang suka berdiet

Teh Halia Madu


bahan-bahan
1 kg madu asli
300-400gm halia muda

cara-cara
bersihhkan hali, lap kering, potong nipis, masukkan dalam blender dan tuang semua madu asli, blend hingga ia benar-benar halus kemudian simpan balik dalam botol madu tersebut, boleh store dalam fridge, sesuai di hidang panas mahupun sejuk, jangan bimbang sekiranya paste halia madu bertukar jadi keruh buat sementara waktu sahaja, paste halia madu akan jadi glaced/jernih selepas 1-3 hari bergantung pada keaslian madu tersebut, misal kata ia cair tambah lagi madu bagi pekat, instead halia blend, boleh juga halia muda atau tua dipotong nipis2 buat cara sama begitu juga dengan instant ginger powder, potongan halia jangan dibuang sadur dengan gula putih kemudian keringkan pula jadilah ia Glaced Ginger Honey Halwa, terpulanglah ikut selera masing-masing.

Kuih Seri Muka


bahan-bahan
300gm beras pulut + 200ml santan cair + 1 sk rata garam
1-2 daun pandan (optional)
200gm tepung beras
100gm tepung jagung
1 sb tepung gandum (optional)
4 biji telur
1-2 sk jintan manis - blend halus (optional)
3 caw. gula merah
3 caw. pati santan dari sebiji kelapa parut atau 1 pack kecil inst. powder coconut milk
sedikit garam

cara-cara
  1. Beras pulut direndam selama 3 jam atau semalaman, toskan airnya kemudian dikukus bersama santan cair yang telah dicampur sedikit garam, letak daun pandan yang telah dikoyak-koyakan keatasnya kemudian dikukus hingga cukup masak, setelah cukup masak tekan secukup padat dalam acuan, bedak-bedakan 1 sb tepung gandum ke atas adunan pulut tadi hingga rata, ketepikan
  2. Telur dicampurkan dibancuh dengan serbuk jintan manis, tepung beras,gula merah, tepung jagung , pati santan dan garam hingga sebati kemudian ditapis dan dituangkan diatas adunan pulut, kemudian kukuslah hingga secukup masak
  3. Sejukkan, potong dan hidangkan
  4. Boleh juga masak brown sugar custard layer, caranya sama macam masak custard pandan layer untuk kuih pulut serimuka pandan seperti resepi yang tertera dibawah guna kaedah double boiler.

Thursday, December 17, 2009

Masak Lemak Rebung Dengan Fresh Oysters


bahan-bahan
seketul inst. rebung yang telah direbus - basuh, potong nipis, ketepikan
400gm fresh oysters/isi tiram segar- basuh dan toskan
1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan
*7 biji cili padi frozen - blend
*kunyit hidup frozen sebesar ibu jari- blend
*1/2 bawang besar size sederhana - blend
*1 ulas bawang putih - blend
1/4 keping asam gelugur dr sekeping asam
1 batang serai frozen - diketuk
1 helai daun kunyit frozen - potong
sedikit gula dan ajinomoto
sedikit garam
cara-cara
Blend semua bahan bertanda * kemudian tuang bahan blend dalam periuk, kemudian masukkan rebung, santan dan isi tiram segar, asam gelugur, rebus dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, kemudian masukkan serai dan daun kunyit, masukkan sedikit gula dan ajinomoto serta garam timbuk lagi hingga ia masak, akhir sekali hidang dengan nasi panas

Wednesday, December 16, 2009

Kuih Serimuka


bahan A (lapisan bawah)
  • 1 1/2 caw. beras pulut, basuh direndam semalaman atau selama 3 jam, basuh , tos dan ketepikan
  • 3/4 caw. santan cair
  • 1 daun pandan disimpul
  • 1 sk garam
  • 1 sb tepung gandum utk ditaburkan di atas pulut selepas ditekan rapat dgn daun pisang/kertas minyak
bahan B (lapisan atas)
  • 3 biji telur size m
  • 3/4 caw gula
  • 3/4 caw santan dari sebiji kelapa parut atau larutkan 3/4 caw air suam dgn 1 pack kecil inst. powder coconut milk
  • 1-5 helai daun pandan + 1-2 sk jintan manis + 1/2 caw} blend, jadikan 1/2 caw air daun pandan berjintan manis campur dgn beberapa titik pewarna hijau
  • 2 sb pepat tepung jagung
  • 2 1/2 sb tepung gandum
  • sedikit garam
cara-cara
  1. Sediakan bahan A Campurkan santan cair bersama garam kacau, sediakan pelengat anggaran size 20cm, kemudian tuang santan cair tadi ke atas pulut yang telah di tos, kacau rata-rata, letakkan daun pandan, kukus pulut, balik-balikkan, kukus hingga ia masak.
  2. Tekan pulut dalam dulang dengan daun pisang atau kertas minyak/aluminium foil hingga rapat, taburkan sedikit tepung gandum keatasnya, kukus balik
  3. Sediakan bahan B campur kesemuanya kemudian dikacau dengan pemukul telur supaya ia tidak bergentel, jika perlu tapis
  4. Masak adunan custard tadi dengan menggunakkan kaedah double boiler, kacau hingga ia mula pekat, tutup api, kemudian tuangkan keatas pulut yang telah ditekan rapat tadi, kukus selama 25 minit atau hingga masak dengan menggunakan api perlahan supaya ia tidak berbuih dan mengelembung
  5. Sejukkan kemudian potong dan hidangkan

Fresh Oysters & Garlic Spaghetti

bahan-bahan
500gm dry spaghetti
300gm fresh oysters/isi tiram segar
1 pack cendawan peha ayam atau mushroom - potong nipis, jgn terlalu nipis
1 labu bawang putih - cincang
2 cili kering- kepak- kepakkan
2-3 keping halal sausage
1 kiub ayam
lada hitam - baru ditumbuk,
secukupnya daun selasih/kemagi/basli leave segar atau kering
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menggoreng
2-3 biji telur rebus (optional)

cara-cara
  1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mestilah direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, Bila dah masak, masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih, sausage, cili kering, goreng hingga naik bau dan kekuningan,
  3. Taburkan kiub ayam, kacau sedikit bagai naik bau sikit, masukkan cendawan, goreng sedikit layu, diikuti oysters goreng hingga ia masak, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan spaghetti, goreng hingga berpalut, taburkan separuh potongan daun selasih/kemangi masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan
  5. Hidangkan dalam pinggan, tabur lebihan daun basli dan letak potong telur, susun dalam pinggan hidangan lepas itu siap untuk dimakan.

Friday, December 11, 2009

Breaded Fried Oysters

bahan-bahan
300gm atau 3 packs fresh oysters /isi tiram segar
tepung jagung secukupnya
2 biji telur – pukul sikit
bread crumb secukupnya dan minyak untuk menggoreng secukupnya


cara-cara
  1. Celup tiram segar dengan tepung jagung, diikuti dengan telur dan akhir sekali salut dengan serbuk roti, ulangi hingga habis
  2. Panaskan minyak penuh secukupnya, goreng dan balikan hingga ia hingga kuning keemasan, angkat dan hidangkan

Friday, November 27, 2009

Eidul Adha Mubarak salam dari kami sekeluarga dengan ingatan tulus ikhlas Maaf Zahir Batin

sajian untuk hari raya haji pada hari ini incredible lemang kukus & lemang jenis kekacang pun kita boleh gunakan, saya guna kacang soya hijau segar (eda mamek dalam bahasa jepun) yang telah di rebus kebetulan ada dalam fridge, saya guna 1/4 bahagian pulut kukus gaul rata dengan kacang sebelum dibungkus dengan plastic wrap, rendang ayam, puding dadih dengan susu segar, almond london, tart jem nenas, makanan lain yang dibawa dari Malaysia kuih karas buatan Maksu sendiri , kawan Mak saya dari kedah, saya beli pula dari pasar malam kerepek pisang, kuih kapit & maruku gunting dan ready made swiss roll, jadilah daripada tak ada, version lemang ini saya ambil combination masa dulu-dulu belajar home science di sekolah, cara opah kesayangan sediakan lemang segera dan cara Mak saudara saya Wan Yang kukus pulut inti kerana dia sangat cekap dan pandai memasak, kebetulan dulu dia memang buka kedai menjual makanan

Incredible Lemang Kukus
bahan-bahan ( menghasilkan 4 batang lemang )
1 kilo beras pulut - basuh, rendam dalam air selama 3 jam atau semalaman
kain lampin baru yg blm digunakkan, kain muslin or steam towel 90cm x 90cm
6-7 helai daun pandan dikoyak- koyakkan - separuh diletakkan ke dalam pulut & selebihnya dicarik-carikkan ke dalam periuk pengukus bertingkat rebus bersama air secukupnya
2 gelas air - utk dicurahkan atas pulut & digaul rata ketika/semasa mengukus pulut dlm peringkat separuh masak
1 paket kecil serbuk santan + air panas secukupnya jadikan pati santan + garam secukupnya - kacau dgn whisks supaya ia tidak bergentel kemudian masukkan garam secukupnya, jadikan pati santan pekat, ketepikan

cara-cara
  1. Beras pulut, basuh, rendam dalam air selama 3 jam atau semalaman
  2. Tos beras pulut, basuh dan perah dahulu kain muslin/steam towel tujuannya supaya pulut tidak melekat apabila dimasak dan senang untuk dialih-alihkan, bentangkan ia ke dalam jaring loyang pengukus, masukkan separuh beras pulut, susun daun pandan yang telah dicarik-carikan tadi curah balik separuh lagi beras pulut ke dalam loyang tersebut kemudian tutup dengan kain muslin
  3. Letakkan air dalam periuk pengukus secukupnya dan letak tingkat atas jaringan loyang pengukus yang telah diisi kain muslin/steam towel yang berisi beras pulut itu, tutup tudungnya, pasang api, kukus hingga masak, alih pula sebelah atas ke bawah kukus lagi hingga masak, curah 2 gelas air, kacau pulut tersebut dengan senduk hingga mesra, kukus lagi hingga ia lembut dan jernih
  4. Keluarkan pulut dari pengukus tadi, gaul hingga sebati dengan pati santan pekat yang telah disediakakn tadi, kukus balik semula atau panaskan dalam microwave tujuannya supaya ia tahan lebih lama serta tidak pula akan menjadi basi apabila disimpan nanti dan satu tujuan lagi supaya ia tetap jadi lembut walaupun diletakkan dalam fridge, kalau tak nak kukus balik pun boleh,
  5. Akhir sekali keluarkan daun pandan, bahagi pulut kukus kepada 4 bahagian, kemudian wrap dengan plastik wrap atau daun pisang, potong, hidangkan bersama rendang kesukaa masing-masing
  6. Kalau malas kukus pulut sekali gus bersama pati santan dan garam secukupnya dalam dulang yang sesuai, letakkkan pula daun pandan atasnya kukuslah hingga masak, bungkus kemas-kemas, potong hidangkan, cara ini masa saya belajar home science disekolah kukus pulut inti
  7. Jika suka boleh campurkan dengan apa-apa jenis kekacang seperti kacang merah, hijau, kacang soya segar warna hijau, kacang soya hitam atau kuning, hirisan jagung, kacang kuda, kacang tanah dan sebagainya atau campuran/mixed kekacang yang telah direbus separuh lembut atau sedang2 bolehlah digaul sebelum masak atau selepas dimasak ikut selera masing-masing, guna kaedah yang sama boleh juga mempelbagaikan cara-cara masakan jenis segera seperti instant ketupat palas, ketupat pulut, pulut inti, pulut kuning rendam dlm air bersama serbuk kunyit atau kunyit hidup tumbuk halus perah/tapis ambil airnya dulu atau pulut putih kuning dan kuih lopes pula tidak perlu letak santan cuma rendam dalam air daun pandan & pewarna hijau, kemudian kukus

Pudding Dadih Dengan Susu Segar
bahan-bahan
500ml susu segar
350ml air
25gm gula
sedikit garam
sedikit warna hijau
95gm soya fruits pudding powder/serbuk dadih buah-buahan brand NBI


cara-cara
Didihkan air,gula, susu segar, garam hingga mendidih, padamkan api, kacau 5 minit, masukkan serbuk dadih kacau hingga rata, tuangkan kedalam acuan, bekukan dalam refrigerator kemudian hidangkan

Saturday, September 19, 2009

Karipap

gambar diatas menunjukkan resepi doh karipap ranggup 1 dan
gambar 2 menunjukkan resepi doh karipap ranggup 2


Doh Karipap Ranggup 1
bahan-bahan
200gm tepung gandum + sejemput kecil garam
100gm marjerin
air secukupnya

cara-cara
Gaul tepung gandum dan garam , masukkan marjerin ke dalam tepung gaul rata seperti membuat serbuk roti, kemudian renjis-renjiskan sedikit sahaja air ke atas adunan tepung, uli tepung hingga tidak melekat pada tangan dan berminyak, bahagi kepada beberapa bahagian, canai nipis, masukkan inti karipap, kelim hujungnya, goreng dengan api sederhana perlahan hingga kuning keemasan, hidangkan

Doh Karipap Ranggup 2
bahan-bahan
200gm atau 2 caw tepung gandum + sejemput kecil garam
100gm atau 3/4 marjerin + tambah sedikit minyak masak jadikan 1 caw & panaskan
air secukupnya

cara-cara
Gaul tepung gandum dan garam kemudian panas marjerin dan minyak dan tuangkan terus dalam tepung, gaul rata tepung kemudian renjis-renjiskan sedikit sahaja air ke atas adunan tepung, uli tepung hingga tidak melekat pada tangan dan berminyak, bahagi kepada beberapa bahagian, canai nipis, masukkan inti karipap, kelim hujungnya, goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, hidangkan

Inti Karipap Ubi Keledek
300gm ubi keledek - kupas, potong dadu
1 sb rempah kari daging + 1 sb rempah kari ikan
1 biji bawang besar - 1/4 dicincang/tumbuk dan selebihnya dipotong dadu
2 ulas bawng putih - dicincang
3 potong halia - dicincang
1 sb kuib ayam serbuk
air secukupnya untuk masak ubi
sejemput kecil serbuk lada hitam, gula dan sedikit ajinomoto
daun sadri secukupnya - dihiris, jika tiada boleh juga ganti dengan daun bawang or daun ketumbar
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang puti, halia dan bawang cincang masak hingga ia kekuningan, masukkan rempah, air rebus hingga rempah pecah minyak, campurkan kiub ayam goreng seketika, masukkan ubi keledek, gula dan ajinomoto tuang air secukupnya masak inti hingga ubi lembut kering, taburkan sedikit crush lada hitam, masukan kuib wang masak seketika, tutup api, sejukkan sedia dibalut dengan doh karipap

Friday, September 18, 2009

Masak Asam Kacang Bendi

sesuai dimakan dengan nasi panas, masakkan pembuka selera ketika hilang mood nak makan terutama sekali bila demam dan sebagainya.

bahan-bahan
10 biji kacang bendi - basuh, ketepikan
1/4 bawang besar atau bawang kecil - mayang halus
1 biji cili merah - hiris menyerong
sejemput ikan bilis atau udang kering /segar
segenggam kecil asam jawa - perah secukupnya
sejemput gula
sejemput kecil garam
sedikit ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
Panaskan minyak, tumis bawang, cili merah dan ikan bilis goreng hingga ia nailk bau, potong kacang bendi dalam masa yang sama, tujuannya supaya kacang bendi kurang berlendir, goreng kacang bendi seketika, tujuanya supaya warnanya kekal hijau apabila dimasak, masukkan air asam jawa secukupnya agak-agaklah kacang bendi tenggelam dalam air asam, masukkan garam, gula dan ajinomoto, rebus hingga masak, hidangkan

Thursday, September 17, 2009

Cucur Kodok Pisang

bahan-bahan
2 biji pisang montel - diramas
tepung gandum - agak-agaklah (cuba goreng sikit, kalau kodok makan minyak tambah sikit sahaja lagi tepung gandum)
sedikit bicarbonate soda
gula - ikut manis
sedikit garam
minyak untuk menggoreng secukupnya

cara-cara
Gaul dan campurkan semua bahan sama kaedahnya buat cucur kodok , panaskan minyak, jemput-jemputkannya goreng dalam minyak penuh, kacau selalu hingga jadi bebola bulat yang cantik, goreng hingga mask angkat dan hidangkan

Wednesday, September 16, 2009

Meehoon Goreng Simple

bahan-bahan
2 1/2 keping meehon kering - direndam, ketepikan
sayur sawi, cili hijau, carrot secukupnya - dipotong
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 biji bawang besar - potong
sos tiram, sos tomato kicap pekat, kicap cair secukupnya
cuka putih secukupnya (optional) saya tak letak
1 sb cili serbuk
chicken cube serbuk secukupnya
sedikit minyak untuk mengoreng
2 biji telur - jadikan telur masak hancur, ketepikan

cara-cara
Panaskan minyak buat telur masak hancur dan ketepikan, panaskan minyak secukupnya untuk menumis bawang putih cincang hingga sedikit kuning, masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, sos tomato, chicken cube serbok, cili serbuk, goreng hingga masak dan pecah minyak, campurkan bawang besar dan carrot goreng seketika, tuangkan meehon gaul hingga ia berpalut, masukkan sayur sawi dan cili hijau potong serong, goreng hingga ia masak, tutup api kemudian masukkan telur masak hancur gaul rata dan hidangkan. Jika suka boleh juga ditaburkan sedikit lada hitam dan minyak bijan jadilah meehon goreng simple 2 in 1


Kek Gula Hangus

gambar no. 1 menunjukkan kek kukus gula hangus, separuh adunan lagi dibakar seperti gambar no. 2 dibawah

bakar pada suhu darjah 160C selama 39 minit, loyang besar sangat, kek jadi nipis



bahaa A gula caramel
2 caw gula pasir
1 caw air
50gm butter
1 caw fresh cream/ cecair cream segar macam susu cair


bahan B
4 biji telur
2 caw tepung gandum
1 sb soda bicarbonate

cara-cara

Masak gula hingga jadi caramel kemudian tuangkan air masak hingga gula larut, padamkan api, masukkan butter biar ia cair dan ketepikan dan sejukkan. Ayak tepung bersama bicarbonate soda ketepikan, Pukul telur seperti membuat kuih bahulu sampai ia kembang, putih dan pekat, campurkan fresh cream ke dalam air gula caramel dan gaul hingga sebati, gaul rata adunan dengan tepung seperti mengadun tepung kedalam kek, griskan loyang pengukus dengan sedikit butter, tuang adunan dalam loyang, rebus air hingga mendidih dalam pengukus, tips, jangan dibuka tudung pengukus sebelum 35 minit ia mengakibatkan kek jatuh dan mendap, kukus selama 45minit atau hingga ia masak, hidangkan

Tuesday, September 15, 2009

Almond London

Bahan-bahan - sumber resipi member mry, katanya ambil resipi dari blog mat gebu
125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
225 g tepung gandum
1 camca teh emplex (disatukan bersama tepung gandum dan diayak)
335 g badam berkulit (digoreng hingga kuning keemasan & toskan atas paper towel)
300 g coklat masakan 1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara-cara
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
4. Ambil sebiji biskut, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas.
5. Buat seterusnya dan susun rapat2 antara satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.
6. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara.

Tart Jem Nenas


 jem nenas

bahan A
3 caw tpg gandum
2 1/2 sb tpg custard
2 sb tpg jagung
2 sb skim milk
200gm butter
3 sb ghee
1 sk garam
1 sb gula
1 kuning telur
1 sk esen vanilla

cara-cara
Pukul butter, ghee, garam dan gula hingga putih dan kembang dengan menggunakkan permutar kek, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla putar lagi diikuti skim milk putar lagi, diikuti tepung custard putar lagi, diikuti tepung jagung putar lagi hingga ia sebati dan lembut kemudian masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum gaul rata dengan sudik plastik hingga terbentuk sebiji doh, uli dengan tangan hingga ia lembut, masukkan sedikit adunan ke dalam acuan tart gulung, tekan memanjang jangan putus, bahagian zigzag dibawah dan bahagian licin disebelah atas, letak jem nenas diatasnya sebelum itu gentel jem nenas sebesar jari kelingking, kemudian gulung seperti membuat kek gulung 4-5 kali lepas itu potong, susun dalam dulang pembakar, ulangi hingga habis, simpan tart jem nenas yang belum dimasak kedalam peti sejuk dahulu kemudian panaskan oven 150C dan bakar selama 15 minit hingga kuning keemasan, hidangkan

bahan B
2 biji nenas
2 caw gula pasir
sedikit garam

cara-cara

Buang kulit dan mata/hidung nenas, basuh , potong dadu nenas, kemudian masukkan dalam periuk, tuangkan gula, dan sedikit garam, masak nenas hingga kering airnya, keluarkan nenas kemudian masukkan dalam blender, blend halus, kemudian masak lagi hingga jem nenas kering dan bertukar warna keemasan, biarkan ia sejuk selepas itu bolehlah dibalut dalam tart jem nenas.

Monday, September 14, 2009

Simple Sweet & Sour Prawn

bahan-bahan
300gm isi udang + sedikit garam + sedikit lada hitam, gaul rata kemudian salut dengan tepung jagung, goreng sedikit atas bawah, ketepikan
1 biji bawang besar - potong
5 biji cili muda - potong
2 ulas bawang putih - dicincang
2 cm halia - dicincang
1 sb oyster sauce
1 sb kicap cair jepun
1 sb soft brown sugar
1/2 caw ketchup tomato/sos tomato
1/2 caw chili sauce/sos cili
1 sb madu lebah (optional)
1 sk tepung jagung + sedikit air
sedikit black pepper
sedikit garam tepung jagung secukupnya untuk salut udang
minyak untuk menumis secukupnya
sedikit saseme oil/minyak ijan (optional)

cara-cara
1. Udang + sedikit garam + sedikit lada hitam, gaul rata kemudian salut dengan tepung jagung, goreng sedikit atas bawah, ketepikan
2. Tumis bawang putih & halia cincang, hingga naik bau dan sedikit kekuningan curahkan oyster sauce & kicap cair goreng seketika biar ia naik bau sikit, masukkan soft brown sugar & madu , sos tomato & sos cili goreng lagi hingga naik minyak , campurkan bawang besar masak sedikit layu diikuti cili hijau masak bagi sikit layu, tuangkan sedikit air tepung jagung dengan sedikit air suam secukupnya, masukkan udang yang telah digoreng tadi bersama sedikit crush black pepper gaul rata, goreng lagi 1-2 minit, tutup api
3. Hidangkan, jika suka boleh juga letak bebrapa titik minyak bijan bagi menyedapkan lagi rasanya

Siput Lala Goreng Simple

bahan-bahan
300gm siput lala/clams
1-2 biji cili merah
1/4 biji bawang besar
1 ulas bawang
1 sb sos tiram
1 sb kicap (optional)
sedikit gula (optional)
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
Bersihkan siput/clams toskan, tumbuk, sagat atau bawang putih, cili merah dan bawang merah, panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk, campurkan sedikit gula goreng hingga ia naik bau, masukan sos tiram diikuti dengan kicap goreng lagi hingga naik bau, masukkan siput masak dan kacau hingga masak dan siput terbuka, hidangkan, jika ia agak kering tambahkan sedikit air masak goreng seketika dan hidangkan

Kacang Botak

bahan-bahan
1 kg kacang tanah mentah - dibasuh, toskkan, jemur bawah cahaya matahari hingga kering, ketepikan
500gm tepung gandum - untuk salut kacang secukupnya
2 labu bawang putih + sejemput garam kasar tumbuk halus
2 biji telur ayam + 2 sb. gula pasir - dipukul hingga gula larut
1 sb jintan putih - ditumbuk

cara-cara
  1. Kacang tanah dibasuh dan dibersihkan kemudian toskan dan ketepikan
  2. Tumbuk bawang putih dengan garam kasar hingga lumat
  3. Pukul telur dengan gula hingga gula larut dalam telur
  4. Gaulkan bahan no 2 & 3 dan masukkan serbuk jintan putih gaul hingga sebati
  5. Sediakan talam besar, tuangkan kacang tanah lepas itu curahkan kesemua bahan tadi atas kacang dan gaul rata atas kacang hingga kesemuanya berpalut
  6. Ayak tepung atas kacang yang telah digaul rata tadi, tampi-tampikannya hingga keseluruhan kacang berpalut sebiji demi sebiji dan tidak melekat pada tangan, ulangi hingga terjadi lapisan tebal tepung pada setiap butir kacang
  7. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana hingga kacang kuning keemasan
  8. Hidangkan atau sejukkan kemudian simpan dalam tin kedap udara

Kuih Lompang


Kuih lompang Gula Merah - sumber resepi dari member myresepi.com
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
Cara-cara
1. - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
2. satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
3. kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
4. apis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
5. kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
6. hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.

Kuih Lompang berbagai warna
resepi dari member myresei.com katanya, hmmm.. tatau ape nak ckp.. kuih tradisi yg jarang² didapati..
Bahan-bahan ( 40 - 45 biji )
½ paket tepung beras
1 cawan tepung kanji
air kelapa (diambil dari sebiji kelapa)
1 cawan gula pasir (leh dilebihkan sket jika suke manis)
2 helai daun pandan
sedikit air jika perlu
pewarna yg disukai
Cara-cara
1. gula pasir dimasak bersama air dan daun pandan sehingga larut. pastu disejukkan.
2. tepung kanji dan tepung beras dicampur lalu dimasukkan air gula yg disejukkan tadi serta air kelapa. kacau hingga rata dan tak bergentel.
3. sekiranya adunannya masih pekat, leh ditambahkan sedikit air. kacau rata. (kalo adunan tu tak melekat kat senduk, kira da ok la tu). adunan dibahagi 2-3 bahagian dan letakla pewarna yg disukai. kacau rata.
4. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan skejap dlm periuk kukus. kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
5. bolehla dimakan dgn kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam. jika takde acuan, leh diganti dgn loyang.

Kuih lompang Daun Pandanresepi dario member myresepi.com katanya, Original resipi dari ibu tercinta
Bahan-bahan ( 30 biji )
3 cwn tepung beras
4 cwn air
1 cwn gula pasir
5 helai daun pandan
1 sdk pewarna hijau
kelapa putih ( untuk topping )
secubit garam halus
1 sdk air kapur
2 sdb tepung ubi / tepung jagung
Cara-cara
1. masak 2 cwn air dan gula sampai gula larut. ketepikan
2. Blend 2 cwn lg. air dengan daun pandan, tapis
3. Campurkan tepung beras dan tepung jagung/ubi
4. masukkan air gula yang dimasak, kacau sebati, air kapur dan masukan lagi campuran air pandan, kacau sebati
5. tuang kedalam acuan yang di lengser sedikit minyak.
6. Kukus selama 15 minit, apabila masak akan jadi lompang di tengah-tengah.
7. hiaskan dengan kelapa di tengah-tengah lubang lompang tu.
8. Tip: kelapa di kukus dgn. 1 helai daun pandan utk tahan lama. Bancuhan di tapis utk elak tepung bergentel.

Friday, September 11, 2009

Cakar Ayam Bihun



bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji mengikut size)
1 peket bihun kering
300 gm gula merah
sedikit bijan (optional)
minyak untuk menggoreng
cara-caraPanas minyak penuh, ambil sedikit bihun kering tabur dalam minyak, apabila ia mula mengembang dan putih cepat-cepat taburkan sedikit gula merah dan sedikit bijan jika suka (optional) dan cepat-cepat kacau hingga ia mula melakat, jgn digoreng terlalu lama nanti gula hangus dan rasanya pahit, toskan masukkan terus dalam acuan kuih lompang, guna acuan lompang sebanyak yang mungkin dan terus tekan ketat-ketat dengan belakang sudu bihun goreng tadi ke dalam acuan kuih lompang secepat mungkin sebelum ia mula suam atau sejuk kerana ia akan bederai, sekiranya ia bederai goeng balik seketika, tekan dalam acuan, keluarkan dari acuan, hidangkan snack ranggup dengan seberapa segera.

Kuah Kacang



bahan-bahan
4 genggam kacang tanah - goreng tanpa minyakk, buang kulit , tumbuk/blend kasar
7 biji cili kering - di goreng dgn sedikit minyak hingga rangup, tumbuk/blend
sejemput asam jawa - digoreng dgn sedikit minyak, tuang sedikit air panas mendidih, biar ia suam ramas hingga pekat asam jawa ambil jus nya atau blend isi asam jawa bersama semua bahan blend
belacan sebesar ibu jari - di goreng dengan sedikit minyak, tumbuk/blend
1/2 sk garam
5 sb gula pasir
1 caw air panas mendidih atas api

cara-cara
Tumbuk kesemua sekali bahan atau blend kasar kacang, cili kering, belacan dan gaul rata bersama gula dan garam ketepikan, tuang sedikit air panas mendidih ke atas asam jawa , bila suam ramas asam jawa hingga pekat perah jusnya, masukan jus pekat asam jawa ke dalam bahan tumbuk atau boleh juga diblend isi asam jawa yang telah dibuang bijinya bersama semua bahan blend tadi (kalau hendak senang blend asam jawa rasanya kurang sedap sikit lah, nanti kacang jadi terlalu halus bila diblend), Sila ikuti Tips ini, rebus air secawan atau lebih masak air hingga betul-betul mendidih atas api, kemudian tuang ke atas bahan tadi cepat-cepat kacau rata supaya dapat menghasilkan kuah kacang cantik, jernih dan berkaca, hidangkan. Note Jangan dimasak atas api kuah kacang kerana ia menghasilkan kuah kacang yang tidak sedap dimakan.

Tauhu Sumbat
bahan-bahan4 keping tauhu - digoreng, belah dua menyerong bentuk tiga segi, belah tengah jgn putus
taugeh secukupnya - celur dalam air panas 1 minit angkat
timun secukupnya - dimayang halus
cara-caraGoreng tauhu, belah dua meyerong bentuk tiga segi, belah tengah jgn putus jadikan poket, celur taugeh 1 minit, angkat, campurkan timun dan taugeh kemudian sumbat dalam poketnya, hidangkan bersama kuah kacang serbaguna bonda kesayangan.

Pecal
bahan-bahan untuk direbus atau dicelur
1 keping tauhu - digoreng, hiris nipis
200gm taugeh - dicelur 1 minit
2 biji telur - rebus
1/2 cekak kangkung - rebus/celur 2-3 minit
1/2 cekak kacang panjang atau kacang buncis - rebus/celur 1-2 minit
1/8 kobis size paling kecil -rebus/celur 1-2 minit
1/8 nangka muda - rebus hingga empuk
1/2 cekak pucuk paku - rebus/celur 3-4 minit
1/2 cekak pucuk ubi - rebus hingga lembut
1 biji timun size kecil - dimayang memanjang, ketepikan

cara-cara
Rebus air secukupnya bersama garam secukupnya , kemudian celur kesemua bahan satu persatu, susun satu persatu dalam pinggan hidangan yang sesuai dan hidangkan bersama kuah kacang serbaguna bonda kesayangan .

Jem Nenas


bahan-bahan
2 biji nenas
2 caw gula pasir
sedikit garam

cara-cara
buang kulit dan mata/hidung nenas, basuh , potong dadu nenas, kemudian masukkan dalam periuk, tuangkan gula, dan sedikit garam, masak nenas hingga kering airnya, keluarkan nenas kemudian masukkan dalam blender, blend halus, kemudian masak lagi hingga jem nenas kering dan bertukar warna keemasan, biarkan ia sejuk selepas itu bolehlah dibalut dalam tart jem nenas.

Biskut Kismis



bahan-bahan1/2 caw kismis hitam
2 gelas tepung gandum
1 1/4 gelas tepung custard
1 gelas icing sugar
1/2 st baking powder
1 merah telur dipukul sedikit
butter ikut lembut
cara-cara
gaul semua bahan kemudian uli dengan butter hingga lembut, bentukkan, bakar hingga kuning keemasan, hidangkan

Biskut Mazola


bahan-bahan3 caw tepung gandum
1 caw gula blend halus atau gula icing
1 caw kacang tanah goreng tanpa minyak - blend halus
1 caw bijan goreng tanpa minyak
1 caw minyak jagung mazola
1/4 butter
2 kuning telur untuk disapukan atas biskut sebelum dimasak
belahan kacang tanah goreng tanpa minyak secukupnya.

cara-caragaul rata, tepung, kacang tanah blend, gula, bijan, kemudian gaul lagi dengan minyak jagung mazolla danu uli pula dengan butter, bulat-bulatkan, hias dengan sebelah kacang tanah goreng dan akhir sekali sapukan kuning telur, bakar pada suhu darjah 160C selama 15-25 minit

Thursday, September 10, 2009

Miso Soup With White Raddish



bahan-bahan
4 sb plain miso
5 caw air
1 sb hondashi
1 sb kicap jepun
1/2-1 ketul tauhu lembut/silk tofu
1/2 ounce seaweed - basuh, ketepikan
1/8 japanese white raddish/lobak putih - basuh, buang kulit, dimayang memanjang
sedikit daun bawang - potong bulat

cara-cara
Rebus lobak putih bersama air hingga empuk, kacau miso dengan sedikit air, campurkan miso dalam rebusan air dan lobak putih, tuangkan kicap, hondashi, seaweed dan tofu, masak hingga seaweed kembang dan lembut, padamkan api, hidangkan kemudian tabur sedikit daun bawang, sesuai dimakan dengan ikan bakar soy sauce dan kinpira gobo

Kinpira Gobo

bahan-bahan
1 gobo/burdock root - basuh, dimayang memanjang, rendam dalam air seketika, toskan dan ketepikan
1 carrot - basuh, dimayang memanjang
1 1/2 sb minyak masak atau minyak bijan
2 sb kicap jepun 1 sk instant hondashi/serbok ikan tuna/tongkol (optional)
sedikit gula (optional)
1 1/2 sb bijan goreng tanpa minyak (optional)
sedikit gula
1 cili kering digunting nipis bulat-bulat - basuh, keringkan dan buang bijinya (optional)

cara-cara
Panaskan minyak, masukkan gobo/burdock root dan carrot, masak hingga carrot sederhana lembut, tuangkan kicap , goreng lagi, masukkan hondashi masak hingga agak-agak kering, tutup api, taburkan sedikit bijan dan cili kering tadi, hidangkan makan bersama nasi panas dan ikan bakar soy sauce

Ikan Bakar

bahan-bahan
1 ekor ikan mackerel/kembung/temenung paling besar - berat 300-500gm seekor
atau beberapa ekor ikan kembung/temenung size besar
3-4 penutup botol japanese soy sauce/kicap soya jepun

cara-cara
Ikan disiang dan dibersihhkan terlebih dahulu, keringkan, belah dua, kelar ikan, masukkan japanese soy sauce, sekiranya menggunakkan ikan jenis kecil cuma siang, keringkan dan kelar sahaja, bakar atau grill kedua-dua belah permukaan ikan hingga kuning keemasan, hidangkan bersama nasi panas