Thursday, December 31, 2009

Pulut Kukus Dengan Buah Berangan & Sayur-Sayuran I


bahan-bahan
300gm beras pulut - dibasuh, rendam selama 3 jam atau semalaman
200ml air
2 penutup kicap cair jepun
1 sb inst. hondashi
100-200gm mixed mountain vegetable's warabi, black kikurage, small takenoko, shimeji, enoki, nameko, fukki, yamazeri
1/2-1 caw green peas
1/2-1 caw roasted chestnuts/isi buah berangan
1/2-1 biji carrot - disagat memanjang

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, masukkan dalam bekas yang sesuai untuk dikukus, tuang air, kicap cair jepun, hondashi, mountain vegitable, carrot, isi buah berangan dan green peas, balik-balikan selalu, kukus hingga ia masak sepenuhnya
  2. Jika pulut masih mentah lagi atau kurang masak, balut loyang dengan plastic wrap, preheat dalam microvave hingga ia jernih
  3. hidangkan