Tuesday, December 29, 2009

Kuih Lopes


bahan -bahan
200gm beras pulut - bersihkan rendam selama 3 jam, 1/2 hari atau semalaman
200ml air (jika suka boleh diblend bersama 2-3 helai daun pandan, tapis)
sedikit pandan paste or pewarna hijau
1/4 garam
kelapa kering secukupnya - untuk digolekan atas kuih


bahan Air Gula 
100gm gula kabung or gula merah
sedikit soft brown sugar
100ml air
1/2 sk jintan manis/cumin seeds - tumbuk pecahkan sikit
1/2 sk tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
sedikit garam
1 helai daun pandan simpul (optional)

cara-cara
  1. Basuh beras pulut, toskan, letak dalam loyang yang sesuai, masukkan air, garam, pandan paste atau sedikit warna hijau bersama , kacau rata, kukus, lepas itu kemudian serih pulut tadi, masak hingga pulut secukup masak, bungkus, balut kejap-kejap serta kemas dengan plastic wrap atau daun pisang, sejukkan dan ketepikan
  2. Campurkan semua bahan dalam satu bekas, preheat air gula kabung dalam microwave atau rebus air hingga gula cair dan sedikit pekat, ketepikan .
  3. Potong kuih lopes dengan benang atau tali rafia sebesar benang, golek-golekkan atau tekan atas kelapa kering supaya ia melekat, hidangkan