Sunday, December 27, 2009

Jem Epal

bahan-bahan
4 biji japanese fuji apple
200gm gula
sedikit garam

cara-cara
  1. Basuh apple buang kulit dan bijinya, potong 8 bahagian, masak guna non stick fry pan, masukkan separuh gula, nyalakan api, dalam masa yang sama alih-alihkan dengan sudip sehingga air apple kering,
  2. Kemudian penyet-penyetkan apple dalam non stik fry pan dengan sudip hingga hancur, tuang baki gula masak lagi hingga ia jadi jem pekat dan berkaca, hidangkan baki jem masukkan dalam botol yang sesuai, simpan dalam peti sejuk,
  3. Untuk bagi jem tahan lebih lama lagi, rebus dulu botol jem yang sesuai dengan penutupnya kemudian angkat dan keringkan atas redai, lepas itu bolehlah dimasukkan apple jem ke dalam botol, tutup kejap-kejap tudung botol, rebus botol yang berisi apple jam selama 1 jam, keluarkan dan sejukkan, jem boleh disimpan luar atau dalam peti sejuk