Saturday, September 19, 2009

Karipap

gambar diatas menunjukkan resepi doh karipap ranggup 1 dan
gambar 2 menunjukkan resepi doh karipap ranggup 2


Doh Karipap Ranggup 1
bahan-bahan
200gm tepung gandum + sejemput kecil garam
100gm marjerin
air secukupnya

cara-cara
Gaul tepung gandum dan garam , masukkan marjerin ke dalam tepung gaul rata seperti membuat serbuk roti, kemudian renjis-renjiskan sedikit sahaja air ke atas adunan tepung, uli tepung hingga tidak melekat pada tangan dan berminyak, bahagi kepada beberapa bahagian, canai nipis, masukkan inti karipap, kelim hujungnya, goreng dengan api sederhana perlahan hingga kuning keemasan, hidangkan

Doh Karipap Ranggup 2
bahan-bahan
200gm atau 2 caw tepung gandum + sejemput kecil garam
100gm atau 3/4 marjerin + tambah sedikit minyak masak jadikan 1 caw & panaskan
air secukupnya

cara-cara
Gaul tepung gandum dan garam kemudian panas marjerin dan minyak dan tuangkan terus dalam tepung, gaul rata tepung kemudian renjis-renjiskan sedikit sahaja air ke atas adunan tepung, uli tepung hingga tidak melekat pada tangan dan berminyak, bahagi kepada beberapa bahagian, canai nipis, masukkan inti karipap, kelim hujungnya, goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, hidangkan

Inti Karipap Ubi Keledek
300gm ubi keledek - kupas, potong dadu
1 sb rempah kari daging + 1 sb rempah kari ikan
1 biji bawang besar - 1/4 dicincang/tumbuk dan selebihnya dipotong dadu
2 ulas bawng putih - dicincang
3 potong halia - dicincang
1 sb kuib ayam serbuk
air secukupnya untuk masak ubi
sejemput kecil serbuk lada hitam, gula dan sedikit ajinomoto
daun sadri secukupnya - dihiris, jika tiada boleh juga ganti dengan daun bawang or daun ketumbar
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang puti, halia dan bawang cincang masak hingga ia kekuningan, masukkan rempah, air rebus hingga rempah pecah minyak, campurkan kiub ayam goreng seketika, masukkan ubi keledek, gula dan ajinomoto tuang air secukupnya masak inti hingga ubi lembut kering, taburkan sedikit crush lada hitam, masukan kuib wang masak seketika, tutup api, sejukkan sedia dibalut dengan doh karipap