Friday, September 18, 2009

Masak Asam Kacang Bendi

sesuai dimakan dengan nasi panas, masakkan pembuka selera ketika hilang mood nak makan terutama sekali bila demam dan sebagainya.

bahan-bahan
10 biji kacang bendi - basuh, ketepikan
1/4 bawang besar atau bawang kecil - mayang halus
1 biji cili merah - hiris menyerong
sejemput ikan bilis atau udang kering /segar
segenggam kecil asam jawa - perah secukupnya
sejemput gula
sejemput kecil garam
sedikit ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara
Panaskan minyak, tumis bawang, cili merah dan ikan bilis goreng hingga ia nailk bau, potong kacang bendi dalam masa yang sama, tujuannya supaya kacang bendi kurang berlendir, goreng kacang bendi seketika, tujuanya supaya warnanya kekal hijau apabila dimasak, masukkan air asam jawa secukupnya agak-agaklah kacang bendi tenggelam dalam air asam, masukkan garam, gula dan ajinomoto, rebus hingga masak, hidangkan