Monday, September 14, 2009

Simple Sweet & Sour Prawn

bahan-bahan
300gm isi udang + sedikit garam + sedikit lada hitam, gaul rata kemudian salut dengan tepung jagung, goreng sedikit atas bawah, ketepikan
1 biji bawang besar - potong
5 biji cili muda - potong
2 ulas bawang putih - dicincang
2 cm halia - dicincang
1 sb oyster sauce
1 sb kicap cair jepun
1 sb soft brown sugar
1/2 caw ketchup tomato/sos tomato
1/2 caw chili sauce/sos cili
1 sb madu lebah (optional)
1 sk tepung jagung + sedikit air
sedikit black pepper
sedikit garam tepung jagung secukupnya untuk salut udang
minyak untuk menumis secukupnya
sedikit saseme oil/minyak ijan (optional)

cara-cara
1. Udang + sedikit garam + sedikit lada hitam, gaul rata kemudian salut dengan tepung jagung, goreng sedikit atas bawah, ketepikan
2. Tumis bawang putih & halia cincang, hingga naik bau dan sedikit kekuningan curahkan oyster sauce & kicap cair goreng seketika biar ia naik bau sikit, masukkan soft brown sugar & madu , sos tomato & sos cili goreng lagi hingga naik minyak , campurkan bawang besar masak sedikit layu diikuti cili hijau masak bagi sikit layu, tuangkan sedikit air tepung jagung dengan sedikit air suam secukupnya, masukkan udang yang telah digoreng tadi bersama sedikit crush black pepper gaul rata, goreng lagi 1-2 minit, tutup api
3. Hidangkan, jika suka boleh juga letak bebrapa titik minyak bijan bagi menyedapkan lagi rasanya