Thursday, September 10, 2009

Kinpira Gobo

bahan-bahan
1 gobo/burdock root - basuh, dimayang memanjang, rendam dalam air seketika, toskan dan ketepikan
1 carrot - basuh, dimayang memanjang
1 1/2 sb minyak masak atau minyak bijan
2 sb kicap jepun 1 sk instant hondashi/serbok ikan tuna/tongkol (optional)
sedikit gula (optional)
1 1/2 sb bijan goreng tanpa minyak (optional)
sedikit gula
1 cili kering digunting nipis bulat-bulat - basuh, keringkan dan buang bijinya (optional)

cara-cara
Panaskan minyak, masukkan gobo/burdock root dan carrot, masak hingga carrot sederhana lembut, tuangkan kicap , goreng lagi, masukkan hondashi masak hingga agak-agak kering, tutup api, taburkan sedikit bijan dan cili kering tadi, hidangkan makan bersama nasi panas dan ikan bakar soy sauce