Monday, September 14, 2009

Kacang Botak

bahan-bahan
1 kg kacang tanah mentah - dibasuh, toskkan, jemur bawah cahaya matahari hingga kering, ketepikan
500gm tepung gandum - untuk salut kacang secukupnya
2 labu bawang putih + sejemput garam kasar tumbuk halus
2 biji telur ayam + 2 sb. gula pasir - dipukul hingga gula larut
1 sb jintan putih - ditumbuk

cara-cara
  1. Kacang tanah dibasuh dan dibersihkan kemudian toskan dan ketepikan
  2. Tumbuk bawang putih dengan garam kasar hingga lumat
  3. Pukul telur dengan gula hingga gula larut dalam telur
  4. Gaulkan bahan no 2 & 3 dan masukkan serbuk jintan putih gaul hingga sebati
  5. Sediakan talam besar, tuangkan kacang tanah lepas itu curahkan kesemua bahan tadi atas kacang dan gaul rata atas kacang hingga kesemuanya berpalut
  6. Ayak tepung atas kacang yang telah digaul rata tadi, tampi-tampikannya hingga keseluruhan kacang berpalut sebiji demi sebiji dan tidak melekat pada tangan, ulangi hingga terjadi lapisan tebal tepung pada setiap butir kacang
  7. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana hingga kacang kuning keemasan
  8. Hidangkan atau sejukkan kemudian simpan dalam tin kedap udara