Friday, December 18, 2009

Kuih Seri Muka


bahan-bahan
300gm beras pulut + 200ml santan cair + 1 sk rata garam
1-2 daun pandan (optional)
200gm tepung beras
100gm tepung jagung
1 sb tepung gandum (optional)
4 biji telur
1-2 sk jintan manis - blend halus (optional)
3 caw. gula merah
3 caw. pati santan dari sebiji kelapa parut atau 1 pack kecil inst. powder coconut milk
sedikit garam

cara-cara
  1. Beras pulut direndam selama 3 jam atau semalaman, toskan airnya kemudian dikukus bersama santan cair yang telah dicampur sedikit garam, letak daun pandan yang telah dikoyak-koyakan keatasnya kemudian dikukus hingga cukup masak, setelah cukup masak tekan secukup padat dalam acuan, bedak-bedakan 1 sb tepung gandum ke atas adunan pulut tadi hingga rata, ketepikan
  2. Telur dicampurkan dibancuh dengan serbuk jintan manis, tepung beras,gula merah, tepung jagung , pati santan dan garam hingga sebati kemudian ditapis dan dituangkan diatas adunan pulut, kemudian kukuslah hingga secukup masak
  3. Sejukkan, potong dan hidangkan
  4. Boleh juga masak brown sugar custard layer, caranya sama macam masak custard pandan layer untuk kuih pulut serimuka pandan seperti resepi yang tertera dibawah guna kaedah double boiler.