Thursday, September 15, 2011

Cucur Kodok

bahan-bahan
3 pisang montel masak ranum
tepung gandum - secukupnya
1 sk rata bicarbonate soda
sedikit garam
minyak untuk menggoreng secukupnya

cara-cara
buang kulit pisang, lenyek dgn garpu, gaul pisang lenyek dengan tepung, gula, garam dan bicarbonate soda, panaskan minyak, basuh tangan dulu,  jemputkan adunan dengan tangan letak terus dalam minyak, biar seketika, alih-alihkan, goreng  hingga secukup masak, hidangkan

Wednesday, September 14, 2011

Iced Barley

bahan-bahan
100gm barley
air secukupnya
2 daun pandan- koyakkan, simpulkan
gula secukup raasa
ketulan ais secukupnya

cara-cara
basuh barli hingga jernih, masukkan terus dalam pressure cooker, tuang sedikit air, tutup tudungnya, masak atas api, apabila naik bau barley masak, tutup api, tunggu sekejap biar jarum pressure jatuh, keluarkan angin pressure nya, nyalakan api balik, tambah air secukupnya, masukkan gula, daun pandan rebus hingga mendidih serta nailk naik bau wangi daun pandan, tutup api,  hidangkan panas atau sejuk dengan ketulan ais, kalau suka boleh letak kepingan limau nipis atau lemon,  sedia untuk dihidangkan

Tuesday, September 13, 2011

Pegedil

bahan-bahan
3 biji kentang
tepung jagung secukupnya
1 biji telur – pukul sikit
sedikit garam
sedikit crush black pepper
bread crumbs secukupnya
minyak untuk menggoreng secukupnya

cara-cara
  1. Rebus kentang bersama kulitnya sekali , kupas kulit, lecek , suaikan rasa dengan sedikit garam dan crush black pepper, gaul rata , bentukkan seperti kepingan buger hingga habis dan ketepikan
  2. Celup kepingan kentang tadi dengan tepung jagung, diikuti dengan telur dan akhir salut dengan serbuk roti
  3. Panaskan minyak penuh secukupnya, goreng dan balikan hingga ia hingga kuning keemasan, angkat dan hidangkan

Black Pepper & Salt Potato Chips

bahan-bahan 
2 ubi kentang 
sedikit garam halus 
sedikit crush black pepper 
minyak penuh secukupnya untuk menggoreng  

cara-cara
panaskan minyak penuh dalam kuali, basuh ubi kentang, tidak perlu buang kulit, sagat nipis dalam kuali, goreng seketika, kacau dan balik-balikkan, bila kedua permukaan mula keras perlahankan ke api paling kecil bagi mengelakkanya daripada bertukar warna coklat keperangan dan rasa pahit, goreng hingga ranggup, toskan, taburkan sedikit garam dan crush balck pepper, gaul rata, hidangkan   

Monday, September 12, 2011

Ayam Masak Merah

bahan-bahan 
1 ekor ayam  - potong, basuh, garam kunyitkan ayam, goreng dlm minyak penuh,  ketepikan
7 cili merah segar - ikut pedas - tumbuk
7 cili kering sebuku halia sebesar ibu jari kaki  - tumbuk
1 biji bawang besar - tumbuk
4-5 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb serbuk rempah kosong - aida letak  4sb biji rempah - tumbuk
2 sb jintan manis - tumbuk
2 sk jintan putih blend halus  - tumbuk
1 sk biji lada hitam - tumbuk
1-2 cawan sos tomato
1/2" kulit kayu manis
4-5 kuntum bunga cengkih
4-5 buah pelaga
2-3 genggam kacang peas segar - rebus dlm air hingga masak & keras, toskan, ketepikan
1 cawan pati santan
sedikit kacang tanah goreng tanpa minyak - buang kulit, tumbuk, ketepikan
sedikit garam
sedikit gula
1 senduk minyak masak untuk menumis

cara-cara
  1. ayam potong, basuh, toskan, garam kunyitkan ayam secukupnya, goreng ayam masak dalam minyak penuh ketepikan 
  2. basuh blend atau tumbuk halus biji rempah, jintan manis, jintan putih dan lada hitam,  ketepikan
  3. tumbuk atau blend bawang putih, bawang besar, halia,cili merah dan cili kering ketepikan
  4. panaskan minyak secukupnya  tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga garing masukan kesemua bahan tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia goreng lagi bagi garing, masukkan rempah dan bahan-bahan yang ditumbuk tadi masak hingga garing, masukkan pati santan, tomato sos, kacang tanah, garam dan gula  
  5. masukkan ayam yang telah digoreng tadi, masak seketika, taburkan kacang peas yang telah direbus tadi masak seketika, hingga sederhana pekat atau pekat, hidangkan  

Pineapple Loaf

bahan-bahan
150gm tepung pancake
8 pcs pineapple rings - potong
80-100gm gula
60gm butter
2 telur
3 sb susu segar

cara-cara
panaskan ketuhar 200C pukul butter dengan gula hingga berkrim, masukkan telur sebiji demi sebiji gaul rata, tuang tepung gaul dan balikkan, diikuti nenas dan susu segar, gaul rata, tuang dalam dulang pembakar, bakar selama 40minit atau secukup masak, sejukan, hidangkan

Banana Orange Pineapple Muffins

bahan-bahan
150gm tepung pancake
80-100gm gula
1 telur
2 sb plain yogurt
2 sb minyak masak
2 sb susu segar
1 ripe montel banana - size sederhana kecil - lecek, ketepikan
1 parutan kulit orange dari sebiji orange - parutkan, ketepikan
2 rings pineapple inside can  - potong kecil

cara-cara
panaskan microwave 200C, campur kesemuan bahan-bahan gaul rata kecuali nenas, cedukkan dan masukkan  ke dalam bekas muffin, atur atasnya 3 potongan kecil  nenas, bakar selama 25-30 minit, sejukkan,  hidangkan

Friday, September 9, 2011

Lemonade

bahan-bahan (hidangan utk 2 org)
2 lemon
2 gelas air
gula secukupnya
ketulan ais secukupnya

cara-cara 
perah lemon dengan squeezer, masukkan gula secukupnya kacau dengan air hingga larut, masukkan ketulan ais, sedia untuk dihidangkan  

Chiffon Orange

bahan A (sukat bahan guna gelas matrik)
6 putih telur
50gm gula
1/8 sk cream of tatar

bahan B
6 kuning telur
50gm gula
1/3 gelas minyak masak
1/3 gelas juice orange
1sb parutan luar kulit orange

bahan C 
120gm tepung gandum
2 sk baking powder
secubit garam

cara-cara

  1. Panaskan ketuhar microwave oven pada suhu darjah 170C
  2. Ayak tepung dengan  baking powder dan garam, ketepikan
  3. pukul putih telur hingga berbuih, tuang gula pukul lagi sampai jadi meringue, taburkan cream of tatar pukul lagi sampai meringue jadi putih dan kental, ketepikan
  4. pukul kuning telur dengan gula hingga gula larut, kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi, kaup balikan,  sambil itu tuang jus orange, diikuti minyak dan orange zest,  kaup balikan lagi hingga rata dan licin
  5. akhir sekali masukkan separuh meringue tadi ke dalam adunan kuning telur, kaup dan balikkan hingga licin, terus tuangkan adunan ke atas meringue yang selebihnya, kaup balik lagi sampai licin, tuang pula dalam acuan chiffon cake yang tidak bergris, hentak-hentakan sedikit lebih kurang  2-3 kali
  6. bakar selama 50 minit ke 1 jam dan hingga secukup masak, sejukkan, keluarkan dari acuan, letak atas redai kek, potong, hidangkan

Chocolate Sponge Cake

bahan-bahan
3 telur
100gm gula
90gm tepung gandum
18gm serbuk koko
50ml minyak masak
1 sb susu segar
1 sk vanilla essence
chocolate rice secukupnya
inst. ready made whipped cream secukupnya

cara-cara
ayak tepung dengan serbuk koko ketepikan, pukul telur dengan gula hingga kembang, putih, berkrim dan pekat, masukkan vanilla essence, gaul dengan spatula or sudip kayu ikut arah jam, tuang minyak dan susu segar, gaul rata lagi, masukkan tepung gaul rata lagi, panaskan ketuhar microwave oven or oven 200C, tuang dalam dulang yang telah dialas dengan baking paper pada dasar dan dinding dulang cake,  bakar selama 27minit hingga kuning keemasan, sejukkan, keluarkan, sapu whipped cream atas dan sekeliling cake, taburkan chocolate rice secukupnya, hidangkan  

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails