bahan-bahan
3 bungkus kecil udon2 terung - belah dua potong menyerong 1cm lebar
1/2 carrot - belah dua potong nipis meyerong
1 bell pepper @ cili hijau jenis tdk pedas, belah dua, potong serong
2-3sb kicap pekat manis abc
2-3sb oyster sauce
2-3sb kicap cair jepun
2-3sb hondashi
3 ulas bawang putih - disagat atau dicincang
1 cawan air
3sb minyak untuk menumis bawang putih
minyak penuh secukupnya untuk goreng terung
cara-cara
basuh, potong terung, panaskan minyak penuh secukupnya, goreng dalam seminit, alih-alihkan, angkat, toskan, ketepikan, tuang kesemua minyak panas tadi ke dalam bekas simpan minyak, tinggalkan sedikit lebih kurang 3sb, sementara itu masukkan tiga bungkus kecil udon ke dalam microwave panaskan selama 3 minit, panaskan kuali yang sama, tumiskan bawang putih goreng hingga naik bau wangi dan sedikit kekuningan, masukan kicap pekat manis abc, oyster sauce dan kicap cair jepun, goreng seketiak hingga naik bau wangi lagi, masukan hondashi goreng seketika bagi naik lagi bau wangi terus tuangkan air, biar ia mendidih baru masuk udon, goreng, gaul, kcau dan alih-alihkan sehingga air serap lebih kurang setengah terus masukan cili hijau dan carrot, goreng lagi sehingga air serap sepenuhnya terus masukan terung goreng seketika, hidangkan