200gm butter or margarine
432gm tepung custard
54gm tepung jagung
1 cawan castor sugar @ gula blend
1 penutup vanilla essence
2 biji telur
cherry merah @ hijau secukupnya - potong cube kecil - utk ltk atas kuih
cara-cara
- pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin, tuangkan vanilla essence dan telur, gaul rata dengan mesin
- masukkan tepung custard ke dalam adunan butter tadi gaul rata dengan mesin, masukkan tepung jagung gaul dengan mesin hingga jadi satu dough lembut yang tidak melekat pada tangan
- masukkan sedikit dough ke dalam acuan semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya kemudian letak satu cube kecil ceri merah atau hijau atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah
- tips berguna bagi mengatasi masallah sukar menekan kuih semperit sekiranya terjadi atau kalau dough jadi keras sikit sila uli dengan mesin hingga lembut atau uli dengan sedikit butter atau majerin kemudian ulangi balik langkah no. 3 hingga habis, saya alami susah tekan dough akhir sekali ia keras sikit ada la dalam segenggam, saya dapat diatasinya uli balik dengan mesin dengan sedikit butter
- panaskan dahulu oven pada suhu 170C, bakar kuih semperit kurang daripada 9-12 minit atau hingga secukup masak, sejukkan dan hidangkan, selebihnya simpan dalam bekas kedap udara