Bahan A
500gm macaroni Bahan B
300gm isi udang segar
1 bawang besar – potong panjang
3 ulas bawang putih –dicincang
1 pack fresh shitake mushroom - potong
1 ikat japanese spinach @ bayam jepun - potong
sedikit garam & grind black pepper
olive oil, mentega atau minyak masak
Bahan C
1/2 block butter
2-3 sb tepung gandum
1 litter susu segar, fresh cream, evaporated milk or susu tepung
sedikit garam & grind black pepper
Cara-cara
- Bahan A - Rebus macaroni dalam air mendidih selama 10mint atau ikut instruction masa yang ditentukan dalam pack macaroni, bila sudah masak tos dalam penapis supaya airnya keluar dan ketepikan
- Bahan B - Panaskan olive oil, butter or oil, tumis bawang putih cincang hingga sedikit sahaja kekuningan, kemudian masukkan bawang besar biar ia layu sedikit sahaja, lepas itu udang dan mushroom, salt & pepper secukupnya, biar ia layu sedikit sahaja dan sederhana masak, tutup api dan ketepikan
- Bahan C - nyalakan api, terus letak butter dalam kuali atau frying pan biarkan ia cair sedikit, masukkan tepung gandum kacau dengan senduk atau pemukul telur, kacau lagi hingga lebih kurang berbuih, masukan pula sedikit demi sedikit susu kacau dengan senduk atau pemukul telur hingga habis, masukkan pula salt & pepper, tuang semua bahan B yang telah dimasak tadi, didihkan sehingga ia mula sederhana pekat sikit sahaja, taburkan bayam jepun gaul rata, tutup api, tuangkan kesemuanya dalam casserole dan hidangkan