Friday, April 1, 2011

Cinnamon Raisin Rolls


bahan A (sukat bahan dengan gelas matrik)
*500gm tepung roti
*2 1/2 sk instant dry yeast
*4 sb  gula
*2 sk garam halus
1 telur size M - pukul sikit
1 2/3 gelas susu segar panas atau sejuk - kali ini  guna susu panas
4 sb rata bread spread

bahan B gaul rata  (t sukat bahan dengan gelas matrik) 
1/2 gelas soft brown sugar - saya skip gula cuma letak soft brown sugar sepenuhnya
1/2 gelas gula
2-3 sb cinnamon powder
3 genggam kismis - utk tabur atas doh

cara-cara
campurkan dan gaul rata semua bahan-bahan yang bertanda* dalam besin kaca yang sesuai, kuak-kuakan tepung, buat lubang ditengahnya, tuang susu, telur, gaul rata dengan sudip terus uli dengan tangan dan letak bread spread sedikit demi sedikit uli hingga habis  dan doh jadi  lembut, elastik dan tidak melekat pada tangan, bulatkan doh, tutup dengan plastic wrap, preheated microwave selama 3-5minit,  buka, masukkan doh, tutup oven biar ia mengembang, ulangi lagi 2-3 kali bagi ia jadi 2 kali ganda, tumbuk keluarkan anginnya, uli balik hingga lembut, bahagi kepada beberapa bahagian, biar  2-3 minit kemudian canai nipis dan bentuk emapat segi panjang, lipat 3, gulung pula seperti loaf, canai lagi sekali, lipat balik 3 kali, canai balik hingga nipis bentuk empat segi panjang,  campurkan bahan B kecuali kismis, gaul rata terus tabur rata-rata atas doh, taburkan kismis, gulung kemas dan ketat, potong, letak dalam dulang pembakar  yang sesuai, biar ia mengembang lagi 2 kali ganda, bakar pada suhu 190 selama 15-20 minit atau hingga secukup masak bergantung pada saiz, hidangkan   

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails