Saturday, January 8, 2011

Pulut Kacau Gula Merah

bahan-bahan
500gm beras pulut - dibasuh, direndam semalaman, basuh ,toskan
300gm gula merah + sedikit sahaja air
150gm gula putih
1 tin pati santan pekat
kain muslin untuk kukus pulut

cara-cara
  1. cairkan gula kabung dan gula putih dengan sedikit sahaja air, renih atas api hingga gula merah cair dan pekat, tapis, masukkan pati santan pekat tadi masak atas api hingga pekat, bertali dan berbuih,
  2. bentang kain muslin atas dulang pengukus, terus tuang beras pulut kukus pulut dalam pengukus, sambil mengukus renjis-renjiskan 2-3 kali dengan sedikit air, kacau atau alihkan pulut kukus lagi masak hingga secukup masak dan tidak perlu padamkan api pengukus periuk tersebut, tambah air kukusan sekiranya perlu, kukus terus pulut itu, jangan sekali-kali padamkan apinya, nanti pulut kukus itu akan jadi keras, kukuslah pulut tersebut terus menerus
  3. sehinggalah gula dan santan jadi pekat, berbuih dan bertali, terus tuang pulut kukus atas api tadi ke dalam buihan pekat bertali santan dan gula diatas dapur itu, dengan menggunakkan api sederhana, masak dan kacau pulut hingga kering dan jernih, tuang dalam dulang, rata-ratakan, sejukkan, potong, dan hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails