1 kg kacang tanah mentah - dibasuh, toskkan, jemur bawah cahaya matahari hingga kering, ketepikan
500gm tepung gandum - untuk salut kacang secukupnya
2 labu bawang putih + sejemput garam kasar tumbuk halus
2 biji telur ayam + 2 sb. gula pasir - dipukul hingga gula larut
1 sb jintan putih - ditumbuk
cara-cara
- Kacang tanah dibasuh dan dibersihkan kemudian toskan dan ketepikan
- Tumbuk bawang putih dengan garam kasar hingga lumat
- Pukul telur dengan gula hingga gula larut dalam telur
- Gaulkan bahan no 2 & 3 dan masukkan serbuk jintan putih gaul hingga sebati
- Sediakan talam besar, tuangkan kacang tanah lepas itu curahkan kesemua bahan tadi atas kacang dan gaul rata atas kacang hingga kesemuanya berpalut
- Ayak tepung atas kacang yang telah digaul rata tadi, tampi-tampikannya hingga keseluruhan kacang berpalut sebiji demi sebiji dan tidak melekat pada tangan, ulangi hingga terjadi lapisan tebal tepung pada setiap butir kacang
- Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana hingga kacang kuning keemasan
- Hidangkan atau sejukkan kemudian simpan dalam tin kedap udara