Friday, September 11, 2009

Cakar Ayam Bihun



bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji mengikut size)
1 peket bihun kering
300 gm gula merah
sedikit bijan (optional)
minyak untuk menggoreng
cara-caraPanas minyak penuh, ambil sedikit bihun kering tabur dalam minyak, apabila ia mula mengembang dan putih cepat-cepat taburkan sedikit gula merah dan sedikit bijan jika suka (optional) dan cepat-cepat kacau hingga ia mula melakat, jgn digoreng terlalu lama nanti gula hangus dan rasanya pahit, toskan masukkan terus dalam acuan kuih lompang, guna acuan lompang sebanyak yang mungkin dan terus tekan ketat-ketat dengan belakang sudu bihun goreng tadi ke dalam acuan kuih lompang secepat mungkin sebelum ia mula suam atau sejuk kerana ia akan bederai, sekiranya ia bederai goeng balik seketika, tekan dalam acuan, keluarkan dari acuan, hidangkan snack ranggup dengan seberapa segera.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails