dari dapur saya hari ini, masakkan paling mudah, sedap dimakan ketika berbuka puasa dengan nasi panas ketika ia masih panas lagi.
bahan-bahan
1 biji buah peria size sederhana - basuh, potong, tips mak saya jgn direndam nanti buah peria pahit
1 ulas bawang putih - dicincang
1 biji giant bomb cili hijau - jenis paling pedas - dicincang
1 sb sos tiram
1 penutup kicap cair
sejemput gula
sedikit minyak untuk menumis
1 biji buah peria size sederhana - basuh, potong, tips mak saya jgn direndam nanti buah peria pahit
1 ulas bawang putih - dicincang
1 biji giant bomb cili hijau - jenis paling pedas - dicincang
1 sb sos tiram
1 penutup kicap cair
sejemput gula
sedikit minyak untuk menumis
cara-cara
panaskan sedikit minyak tumis buah peria , masukkan sejemput gula goreng lagi hingga masak, angkat dan ketepikan, tuang sedikit lagi minyak, tumis bawang putih hingga naik bau harum, masukkan sos tiram diikuti kicap cair goreng lagi hingga naik bau harum, terus masukkan cili hijau cincang tadi, goreng hingga masak, masukkan balik buah peria yang telah digoreng tadi, goreng hingga berpalut dan secukup masak, hidangkan
panaskan sedikit minyak tumis buah peria , masukkan sejemput gula goreng lagi hingga masak, angkat dan ketepikan, tuang sedikit lagi minyak, tumis bawang putih hingga naik bau harum, masukkan sos tiram diikuti kicap cair goreng lagi hingga naik bau harum, terus masukkan cili hijau cincang tadi, goreng hingga masak, masukkan balik buah peria yang telah digoreng tadi, goreng hingga berpalut dan secukup masak, hidangkan