bahan A - Dough
300gm tepung gandum - diayak
1/2 tin kecil minyak sapi - dicairkan
mentega - ikut lembut
gula - blend halus, secukupnya untuk golek-golekkan kuih
bahan B - Inti
1/4 gelas gula - blend halus
1/2 gelas kacang tanah - goreng tanpa minyak, buang kulitnya, blend kasar
kismis hitam secukupnya - bergantung pada bilangan kuih
Cara-cara
300gm tepung gandum - diayak
1/2 tin kecil minyak sapi - dicairkan
mentega - ikut lembut
gula - blend halus, secukupnya untuk golek-golekkan kuih
bahan B - Inti
1/4 gelas gula - blend halus
1/2 gelas kacang tanah - goreng tanpa minyak, buang kulitnya, blend kasar
kismis hitam secukupnya - bergantung pada bilangan kuih
Cara-cara
- Ayak tepung, cairkan minyak sapi, gaul rata, masukkan mentega ikut lembut, uli hingga sebati
- Campurkan kesemua bahan inti, bentukkan doh seperti membuat buah melaka isikan intinya bersama sebiji kismis hitam setiap satu, tutup dan bulat-bulatkan susun dalam dulang pembakar
- Panaskan oven 160C, masukkan dulang ke dalam oven, letak dulang ditingkat No.2 dari bawah, bakar selama 20-30 minit, masa membakar bergantung pada saiz, agak-agaklah sampai ia masak
- Apabila kuih masak, cepat-cepat golek-golekkan ke atas gula supaya ia melekat. Hidangkan