1 sk asam jawa + 1/3 caw air - preheat dalam microwave perah jus pekatnya
sedikitk serbuk kunyit atau ubi kunyit - tumbuk
2 serai - dimayang halus, tumbuk
sejemput cili padi hijau - tumbuk
secekak kecil pucuk daun selasih/kemangi - mayang halus
secubit gula
sedikit garam
sedikit ajinomoto
4 tali untuk ikat ikan - lebih baik guna lebihan pelepah serai yg hendak buang & tdk mahuitu, jgn buang boleh buat utk ikat ikan ,tali batang pisang, benang atau lidi
minyak untuk menggoreng secukupnya
cara-cara
- siang ikan, belah belang, keluarkan perutnya, cuci bersih-bersih, ketepikan
- mayang halus serai kemudian tumbuk cili padi dan kunyit dulu diikuti serai cuma tumbuk kasar tidak perlu lumat
- preheat asam jawa dengan air dalam microwave, perah airnya masukkan terus dalam kelapa kering, gaul rata supaya kelapa jadi kembang seakan-akan berupa kelapa parut segar, masukkan ramuan yang telah ditumbuk tadi, gaul rata bersama kelapa dan daun selasih/kemangi potong hingga sebati, perasa dengan garam, gula dan ajinomoto, bahagi pula kepada empat bahagian
- garam kunyitkan sedikit ikan tadi kemudian sumbat 1/4 bahagian ramuan kelapa tersebut ke dalam seekor ikan tekan kelapa biar ia kejap, ikat dengan pelepah serai, ulangi hingga habis
- panaskan minyak secukupnya, goreng atau panggang ikan dalam grill, hidangkan segera dengan nasi panas