Bahan-bahan - sumber resipi citarasawan blogspot.com
1 kg laksa basah - ltk laksa kering- rendam, rebus, toskan, ketepikan
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas - ikut resipi asal tdk perlu kisar - * kisar bahan ini
1 batang serai di titik - ikut resipi asal cuma titik - * kisar bahan ini
1 kuntum bunga kantan di potong
2 sudu besar pes udang - * letak 2sb serbuk belacan bakar
2 sudu teh serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili api - aida letak cili serbuk secukupnya
4 tangkai cili merah(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus) - *cuma ltk serbuk cili ikut pedas
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hris
6 tangkai daun pudina
1 sudu petis udang jika suka
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua
Cara-cara :
1 kg laksa basah - ltk laksa kering- rendam, rebus, toskan, ketepikan
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas - ikut resipi asal tdk perlu kisar - * kisar bahan ini
1 batang serai di titik - ikut resipi asal cuma titik - * kisar bahan ini
1 kuntum bunga kantan di potong
2 sudu besar pes udang - * letak 2sb serbuk belacan bakar
2 sudu teh serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili api - aida letak cili serbuk secukupnya
4 tangkai cili merah(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus) - *cuma ltk serbuk cili ikut pedas
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hris
6 tangkai daun pudina
1 sudu petis udang jika suka
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua
Cara-cara :
- Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak. Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2.
- Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan. Rebus hingga betul-betul mendidih
- Kemudian masukkan pes udang atau belacan, serbuk perasa dan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
- Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.