Sunday, March 28, 2010

English Muffin Sandwiches

bahan-bahan
2 english muffin pasco brand (jenis halal) - belah dua
2 biji telur - buat telur goreng
jenis halal shredded cheese or slice cheese for toast
1/4 red capsicum - potong serong
1/4 carrot - sagat memanjang
lettuce scukupnya - potong
ketchup tomato
mayonnaise

cara-cara
  1. buat telor goreng sebiji-sebiji, bahagian tengahnya biar lembut, ketepikan
  2. belah dua english muffin, taburkan keempat keping english muffin dengan shredded cheese, red capsicum, squeeze sedikit ketchup tomato terus susun dalam toast oven, toasted hingga secukup masak, keluarkan dari toast oven,
  3. letak telur goreng, squeezed mayonnaise atas telur goreng kemudian squeezed ketchup tomato atas telur, taburkan shredded carrot, shredded lettuce, tangkupkan english muffin
  4. sedia untuk makan dan hidangkan

Chessy Toasted Bread I

bahan-bahan
2 keping roti yamazaki brand (jenis halal) - size paling tebal
jenis halal shredded cheese atau slice cheese for toast
red capsicum atau cili hijau - secukupnya
ketchup tomato - secukupnya

cara-cara
taburakan cheese, red capsicum, squeezed ketchup tomato, toast dalam oven hingga masak, hidangkan

Saturday, March 27, 2010

Cherry Blossoms Here In Yokohama

cycling surrounding housing area watching cherry blossoms blooming......
















Tofu Halia Berkuah

bahan-bahan
2 packs  tofu jenis paling lembut
tepung jagung secukupnya
oyster sauce - agak-agak
kicap cair jepun - agak-agak
2 ulas bawang putih - dicincang atau diketuk
halia sebesar ibu jari kaki - mayang halus
air tepung jagung secukupnya - untuk dijadikan kuah pekat
sedikit minyak untuk menggoreng tofu dan menumis
garam secukup rasa

cara-cara

  1. keluarkan satu pack tofu dari case, basuh, potong, balik-balikan satu persatu dengan tepung jagung, terus letak dalam kuali panas yang berisi sedikit minyak agak2 separuh tenggelam tofu itu goreng dengan sedikit minyak guna api sederhana perlahan, balik-balikan hingga secukup masak, angkat, ulangi buka pula tofu kedua, ulangi hingga habis, susun tofu goreng dalam pinggan, ketepikan
  2. panaskan minyak secukupnya untuk menumis bawang putih dan halia mayang, goreng hingga bau harum, tuang oyster sauce dan kicap cair, goreng hingga harum, masukkan air tepung jagung secukupnya untuk dijadikan kuah pekat, masak hingga mendidih terus tuang kuah pekat tadi atas tofu goreng, hidangkan

Chicken Burger

bahan-bahan
450gm ground chicken/ayam kisar -
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji telur
1/4 cawan fresh milk/susu segar
1 cawan bread crumb/2-3 keping roti gardenia - blend kasar, jika lebih, keringkan bawah cahaya matahari simpan dalam botol, tahan boleh disimpan lama bagi berbagai jenis masakan lain.
salt & crush black pepper/lada hitam baru ditumbuk
olive oil atau minyak masak untuk menumis dan goreng burger
5 sb ketchup/sos tomato
1 sb oyster sauce
1 caw mixed vegetables


cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis bawang hingga layu, ketepikan
  2. Masukkan telur dan susu dalam bekas, pukul sikit, campurkkan pula serbuk roti, kacau rata ketepikan
  3. Letakkan daging kisar dalam bekas lain, masukkan bawang yang telah di goreng tadi, dan campuran bahan serbuk roti tadi, bersama garam dan serbuk lada hitam yang telah ditumbuk tadi, gaul daging hingga mesra dan sebati, bahagi 4, bulat-bulatkan, toss each ball from one hand to the other hand repeatly, bulatkan daging itu baling-balingkan bola daging dari sebelah tangan kanan ke kiri, ulangi sehingga daging kemas dan kejap dan tidak relai. Leper-leperkan daging, bentukkan seperti kepingan daging burger, tekan ditengahnya dengan satu jari supaya ia masak dengan sempurna.
  4. Panaskan non stik fry pan dengan sedikit minyak,guna api sederhana, letakan daging burger mentah tadi masak guna api sederhana, balik-balikan selalu. hingga masak, masukkan 1/4 caw air panas dalam frying pan tersebut alih-alihkan biarkan daging masak seketika untuk beberapa minit, balik-balikan lagi hingga airnya kering, angkat letak dalam pingan
  5. Selepas keluarkan daging burger, guna kuali yang sama dengan menggunakkan api sederhana, cepat-cepat terus tuangkan mixed vegetables goreng hingga secukup masak, tuang pula, oyster sauce, ketchup dalam sisa-sia gorengan daging dengan kuali yang sama, masak hingga secup masak, tuangkan cepat sauce nya ke atas daging burger yang telah di goreng, hidangkan dengan roti atau nasi panas

Thursday, March 25, 2010

Stir Fried Needle Mushroom

dari dapur saya hari ini, masakan paling simple, sedap dimakan ketika panas besama nasi panas atau dimakan begitu sahaja

bahan-bahan
1 pack enoki/needle mushroom
1 ulas bawang putih - diketuk
sedikit air
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis

cara-cara

  1. Potong sedikit sahaja bahagian hujung akar needle mushroom, basuh, toskan, ketepikan
  2. panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih ketuk hingga harum, masukkan needle mushroom, gaul rata, goreng 1 minit, taburkan sedikit garam, tuang sedikit air,goreng seketika hingga air mendidih, tutup api, hidangkan

Sotong Masak Kicap


bahan A
500gm sotong - potong
1/2-1 bawang besar - potong

bahan B (blend halus)
sejemput kecil lada hitam - lebih byk lada hitam lbh sedap
sejemput kecil jintan manis
sejemput kecil jintan putih
kulit kayu manis - 1"
1 1/2 kuntum bunga lawang
4-5 kuntum bunga cengkih

bahan C (blend halus)
halia sebesar ibu jari kaki
3 ulas bawang putih
1/2 bawang besar


bahan D
50ml kicap
1-2 sk serbuk kunyit
1 sb soft brown sugar
garam & ajinomoto secukupnya (jika perlu)
minyak untuk menumis secukupnya

cara-cara
  1. basuh, tumbuk atau blend bahan B hingga halus, bahagi dua, ketepikan
  2. tumbuk bahan C jadikan paste, bahagi dua
  3. masukkan separuh bahan B, separuh bahan C, serbuk kunyit, soft brown sugar dan kicap secukupnya ke dalam sotong, gaul rata, perap seketika, ketepikan
  4. panaskan minyak secukupnya, tumis separuh bahan B dan bahan C hingga betul-betul harum, masukkan sotong, goreng hingga harum, masukkan bawang potong masak lagi hingga bawang layu serta pecah minyak, pekat dan sedikit berkuah atau sedikit kering terpulang pada citarasa masing-masing, perasa dengan garam dan ajinomoto jika perlu
  5. hidangkan

Tuesday, March 23, 2010

Creamy Pudding


bahan-bahan
250ml thick soya bean milk
250ml fresh milk
150ml fresh cream
1 cawan gula
6 biji telur
1-2 sk vanilla essence
garam secukup rasa
soft brown sugar secukupnya - tapis, tabur atas pudding bakar dgn penunu bunsen atau grill

cara-cara
campur telur dengan gula, cuma gaul sahaja dengan pemukul telur hingga sebati, masukkan soya bean milk, fresh cream, fresh milk, vanilla essence dan garam secukup rasa, kacau perlahan hingga gula larut, letak dalam ramekin atau dulang yang sesuai, kukus dengan api sederhana perlahan hingga pudding masak secukupnya, tapis tabur soft brown sugar atas pudding yang telah masak dikukus tadi, letak sikit air dalam talam, bakar hingga kekuningan dengan penunu bunsen atau letak sikit air dalam dulang pembakar, grill hingga kuning dan caramelize, sesuai dimakan panas atau sejuk cuma cedok dengan sudu atau potong masa menghidang

Spring Season Surrounding Yokohama Area

A cherry blossom blooming in sankian garden
flowers exhibition in sakuragicho at the red brick storage house @ shopping mall beside the port

and much more flowers at the exhibition...
white flowers blooming along the main road, this season the sky was blue and the weather just nice not so cold & not so hot

 apricot flower...

Monday, March 22, 2010

Simple Mango & Carrot Somtam

 
bahan-bahan
1 fresh hard green mango - buang kulit, potong or mayang memanjang
1 carrot - buang kulit, potong or mayang memanjang
1-2 biji cili padi - cincang halus, ikut pedas
1 cili merah frozen - cincang halus
2 ulas bawang putih
2 sb soft brown sugar
2 sb nampla sauce
1/4-1/2 lemon - perah jusnya, ikut masam
1 genggam roasted kacang goreng - cincang kasar
sedikit lettuce - potong panjang dan lettuce untuk letak dalam pinggan

cara-cara
Campurkan semua bahan yang telah dicincang seperti cili padi, cili merah, bawang putih terusgaul bersama nampla sauce, soft brown sugar dan jus lemon secukupnya, masukkan carrot & mango, gaul rata, alas pinggan dengan beberapa helai lettuce, letak somtam dalam pinggan, taburkan kacang, sedia untuk dihidangkan

Ikan Selar @ Cencaru Belah Belakang


bahan-bahan
2 ekor ikan selar size besar - belah belakang, bersihkan, toskan, ketepikan
*2 biji cili merah frozen atau segar
*1/4 bawang besar
* belacan sebesar ibu jari
*sejemput kecil asam jawa - jadikan 2-3sb air asam jawa pekat
1/4 bawang besar - mayang halus, untuk tumis
garam, ajinomoto - secukup rasa
* sejemput kecil asam jawa - jadikan air asam jawa sederhana pekat
minyak untuk menggoreng ikan - secukupnya
minyak untuk menumis paste cili - secukupnya

cara-cara

  1. Siang ikan belah belakang, keluarkan perutnya, basuh bersih dengan garam, toskan dan ketepikan
  2. Tumbuk, cincang atau blend bahan bertanda*, jadikan paste cili, tuang air asam jawa, gram dan ajinomoto secukup rasa, gaul rata, bahagi kepada tiga bahagian
  3. Lumur ikan tadi dengan sedikit garam luar dalamnya, masukkan satu bahagian paste cili berasam jawa tadi untuk satu ekor ikan, ulangi hingga habis
  4. Asam jawa dan lebihan perahan asam jawa tadi direndam dalam air panas, biar ia mengembang, bila suam , ramas dan perah, jadikan air asam jawa 100-200ml untuk dijadikan kuah, tapis ketepikan
  5. Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng ikan dan alih-alihkan ikan, goreng hingga secukup masak, keluarkan, letak dalam pinggan
  6. Tuang minyak dari botol , panaskan minyak secukupnya untuk menumis, masukan bawang besar potong mayang tadi goreng hingga kuning, masukkan lebihan paste cili, goreng cili hingga secukup masak dan pecah minyak, tuang air asam jawa, perasa garam dan ajinomoto, masak hingga sederhana pekat, masukkan ikan, masak lagi hingga pekat, tutup api, sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas

Saturday, March 20, 2010

Gratin

Bahan A - Rebus
500gm italian macaroni – rebus dalam air mendidih, ikut extended yang dikehendaki
Bahan B - Potong & Tumis
2 sausage chicken or beef – potong bulat, jgn terlalu nipis
1 biji bawang besar – mayang jangan terlalu nipis
3 ulas bawang putih –dicincang
3 eryngii/pleurotus mushroom - potong
150gm isi udang or isi ayam - potong
1/4 pack enoki/needle mushroom
garam, ajinomoto & grind black pepper - secukup rasa
olive oil, mentega atau minyak masak
Homemade White Sauce
Bahan C
100gm butter
50gm tepung gandum
335 ml thick soya bean milk without sugar + 335 ml susu segar + 335 ml fresh cream
garam & crush black pepper - secukup rasa

Bahan D - Tabur
1 keping roti putih - blend jadikan serbuk roti/bread crumb
mozarella cheese- tak letak pun ok
1/4 pack enoki/needle mushroom - tak letak pun ok
Cara-cara

  1. Bahan A - Rebus penne macaroni dalam air mendidih selama 12 minit atau ikut instruction masa yang ditentukan dalam pack macaroni, saya suka rebus keras kerana orang italy pun suka rebus macam itu., bila sudah masak tos dalam penapis supaya airnya keluar dan ketepikan
  2. Bahan B - Panaskan olive oil, butter or oil, tumis bawang putih cincang hingga sedikit sahaja kekuningan, diikuti sausage kemudian masukkan bawang besar biar ia layu sedikit sahaja, lepas itu mushroom, udang, salt & pepper secukupnya, biar mushroom layu sedikit sahaja,tutup api dan ketepikan
  3. Bahan C - Buka api, terus letak butter dalam kuali/ frying pan, biarkan ia cair sedikit, masukkan tepung gandum kacau dengan senduk/pemukul telur, kacau rata lebih kurang sedikit berbuih, masukan pula sedikit demi sedikit susu kacau dengan senduk atau pemukul telur, hingga habis, masukkan pula salt & pepper, bila ia pekat sikit sahaja, tuangkan pula bahan B yang telah dimasak tadi kacau rata diikuti dengan bahan A yang telah direbus tadi kacau rata, masak 1-2 minit pun boleh, jika tidak masak pun boleh, gaul rata, tuangkan kesemua bahan masak tadi ke dalam tin pembakar yang dilapis dengan tracing pepper/baking paper, jika guna non stick baking pan tidak perlu baking paper or bekas kaca, casserole
  4. Bahan D – Tabur semua sebuk roti diatas keseluruhan permukaan gartin dalam tin pembakar, tabur rata cheese dan enoki/needle mushroom.
  5. Akhir sekali, bakar dalam oven pada suhu 200C, lebih kurang 15-30 minit, letak tin pembakar di tingkat No. 2 dari bawah, bakar hingga keseluruhan permukaan sebuk roti itu jadi perang, cheese melting , macam warna toast bread perang lembut, padamkan api, keluarkan dari oven, hidangankan, sesuai dimakan ketika panas sahaja

Friday, March 19, 2010

Cucur Bawang

bahan-bahan
tepung gandum secukupnya lebih kurang secawan
1/2 bawang besar size sederhana - mayang nipis
garam secukup rasa
gula sejemput kecil
sedikit minyak lebih kurang sesudu besar
air sejuk secukupnya
sedikit baking powder - saya letak, kak yang tidak letak

cara-cara
gaul tepung, garam gula dan baking powder, masukkan bawang yang telah dimayang gaul rata, tuangkan minyak diikuti air secukupnya, gaul rata, jemput-jemputkan dengan tangan, masak guna api sederhana perlahan, goreng dalam minyak penuh hingga secukup masak serta kuning keemasan, toskan, hidangkan segera dengan sos cili kegemaran.

Cucur Udang & Sayur-Sayuran

 bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sk baking powder
1 sk serbuk kunyit - ikut suka
1 sb serbuk cili or cili kering or cili merah segar blend- ikut suka, lebih pun ok
1sk garam halus
1-2 sk gula - ikut suka
1/2 ikat daun kuchai - potong 1 1/2"
1 cawan taugeh
1/2 frozen jagung
1/2 carrot - sagat memanjang
2 genggam isi udang segar
1 cawan air
minyak untuk menggoreng secukupnya

cara-cara
campurkan dan gaul rata tepung, garam, gula, serbuk kunyit, serbuk cili dan baking powder, masukkan pula udang dan sayur-sayuran gaul hingga mesra, tuang air gaul sebati, panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng cucur dengan menggunakan api sederhana perlahan sahaja, jemput dengan tangan atau sudukan adunan tadi dengan sudu, letak satu persatu dalam minyak panas, balik-balikan, goreng hingga secukup masak dan kuning keemasan, hidangkan segera bersama sos cili buatan sendiri, chili sauce atau kuah sambal kacang kegemaran. 

Thursday, March 18, 2010

Kacang Kelisa Goreng Sambal

bahan-bahan
600gm kacang kelisa/kacang botol - potong serong
1 genggam udang kering
5-6 biji cili merah segar atau cili kering
1/2 bawang besar
sedikit belacan
sejemput kecil asam jawa - rendam dalam air panas, bila suam perah air secukupnya
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya


cara-cara
blend atau tumbuk dengan lesung batu udang kering, cili merah, bawang besar dan sedikit belacan, jika guna blender masukkan sedikit air blend kasar, panaskan minyak secukupnya, tumis bahan blend hingga masak dan pecah minyak, masukkan kacang kelisa dan diikuti dengan air asam jawa secukupnya, goreng hingga secukup sayur masak, dalam masa yang sama perasa dengan garam gula dan ajinomoto, masak seketika dan hidangkan

Nampla Sauce Meehon Goreng


bahan-bahan
2 keping meehon kering - rendam dalam air hingga lembut
1 genggam isi udang
1/2 biji bawang - mayang tebal
1 carrot - mayang memanjang
1 ikat sawi - potong
1/8 cabbage - potong serong
2-3 ulas bawang putih - cincang
1-2 sb cili serbuk
oyster sauce, ketchup, nampla sauce secukupnya
minyak untuk menums secukupnya

cara-cara
panaskan minyak secukupnya, tumis bawang putih hingga bau harum, masukkan oyster sauce secukupnya, goreng seketika biar ia naik bau wangi lagi, masukkan ketchup secukupnya, cili serbuk goreng seketika hingga cili cukup masak, masukkan bawang besar, goreng hingga bawang layu, masukkan pula isi udang , goreng seketika diikuti meehon goreng hingga cukup masak, taburkan carrot, cabbage dan sawi goreng hingga sedikit layu, tuang nampla sauce secukupnya gaul rata meehon hingga terasa secukup garam, tutup api, hidangkan

Wednesday, March 17, 2010

Mee Goreng Tofu, Telur & Sayur- Sayuran



bahan-bahan
500gm mee kuning
250gm taugeh
1 ikat sawi - potong
1 carrot - mayang panjang
1 keping tofu goreng - potong panjang
3-4 ulas bawang putih - cincang
1 sb cili serbuk
oyster sauce, ketchup, soy sauce secukupnya
2 biji telur - buat telur masak hancur, ketepikan
minyak untuk menumis secukupnya

cara-cara
panaskan minyak secukupnya buat telur masak hancur, ketepikan, guna kuali sama panaskan minyak secukupnya, tumis bawang putih bagi ia naik bau harum, tuang oyster sauce, soy sauce, goreng seketika bagi ai naik nbau harum lagi, tuang pula ketchup dan cili serbuk, goreng hingga cili masak, masukkan mee gaul rata dan goreng hingga mee itu masak, diikuti tofu goreng, carrot, sawi dan taugeh, goreng lagi kesemua bahan sedikit layu 1 minit, masukkan telur, goreng lagi 1-2 minit, tutup api dan hidangkan

Kuchai Kukus Dengan Telur

bahan-bahan
2 ikat daun kuchai/chives - potong 11/2" panjang
4 biji telur - pukul sikit
garam secukup rasa
lada hitam baru tumbuk secukupnya

cara-cara
Sediakan air secukupnya dan panaskan pengukus, pukul telur sikit, campur semua bahan-bahan, masukkan dalam dulang kaca yang sesuai, masak hingga ia keras, cara hidang cedok dengan sudu makan terus dengan nasi panas

Udang Goreng Garam Kunyit

bahan-bahan
2-3 genggam isi udang - basuh bersih, toskan, ketepikan
1/2- 1 biji bawang besar - mayang tebal
4-5 hiris halia - mayang halus
2 ulas bawang putih - mayang
1 biji cili hijau frozen - potong serong
1 biji cili merah frozen - potong serong
serbuk kunyit secukupnya
garam secukupnya
gula or ajinomoto (jika perlu)
minyak secukupnya untuk menumis

cara-cara
Gaul udang dengan garam dan kunyit secukupnya, panaskan minyak secukupnya, tumis bahan-bahan potong hingga berbau wangi, masukkan udang, perasa dengan garam, gula atau ajinomoto secukupnya, goreng lagi hingga udang masak dan serbuk kunyit masak serta pecah minyak, tutup api, hidangkan dengan seberapa segera bersama nasi panas.

Tuesday, March 16, 2010

Kuih Putu Kacang Soya

 

Bahan-bahan ( 1 balang kuih ) - sumber resipi member mry
  • 1 kg kacang hijau/soya (guna 150gm japanese kinako/instant tepung kacang soya yang telah disaring sudah jadi debu tepung)
  • 1/2 kg gula mesin halus (  guna 75gm gula putih or soft brown sugar yang telah dimesin halus)
  • acuan putu plastik atau kayu
  • balang kuih
Cara-cara
  1. Goreng kacang hijau atau soya dalam kuali di atas api sederhana tanpa minyak. Goreng hingga kekuningan.
  2. Kemudian buang kulit kacang hijau atau soya dengan cara menumbuk dalam lesung besi. Kalau tidak ada lesung guna kacang hijau atau soya yang dah dibuang kulitnya ikut cara 1 & 3 dan seterusnya.
  3. Setelah dibuang kulit basuh dan toskan dalam tapis dalam masa 2-3 jam hingga kering sedikit.
  4. Kisar kacang hijau atau soya hingga hancur, halus dan berdebu. Ayak hingga menjadi tepung. Jika kasar, kisar hingga halus dan ulangi pengisaran kacang tersebut hingga mendapat hasil yang dinginka
  5. Setelah jadi tepung, campur gula mesin tadi dan gaul sebati. Ambil segengam, kepalkan dengan tangan dan tekan dalam acuan putu plastik atau kayu. Ketuk acuan tadi hingga mengeluarkan bentuk putu yang tadi
  6. Susun dalam talam dan jemur selama 10-15 minit untuk mengeringkannya sambil ditutup dengan selendang jarang untuk menghalang habuk. Kemudian boleh dimasukkan ke dalam balang kuih

Monday, March 15, 2010

Kerabu Sotong

bahan-bahan
300gm sotong rebus/boiled squid
35gm sohun/tung hoon/glass noodles - rendam dlm air hingga lembut
2 ulas bawang putih - cincang halus
1-2 cili padi hijau frozen/tiny green chilies - cincang supaya kurang pedas, ikut pedas
1 cili merah frozen - cincang supaya kurang pedas
1/2 carrot - mayang memanjang
1 genggam ready made roasted penuts - cincang
2 sb nampla sauce/sos ikan/kicap ikan
2 sb soft brown sugar
1/4-1/2 lemon - peel off kulit luar lemon, ketepikan & perah jus lemon, ketepikan, ikut masam
1/4-1/2 caw daun ketumbar/coriander leaf- potong (optional)
1 tomato - potong (optional)
sedikit lettuce - potong cube kecil

cara-cara
  1. Bungkus dalam plastic wrap sohun, preheat selama 60 saat atau 1 minit, basuh balik, perah airnya, toskan, potong sikit, ketepikan
  2. Cincang bawang putih, diikuti cili padi hijau dan cili merah dan diikuti kacang
  3. Campurkan bawang putih cincang, cili padi dan cili hijau bersama, nampla sauce, soft brown sugar dan perahan air lemon, dan hirisan kulit luar lemon, gaul rata, masukkan pula sotong, sohun/tung hoon, carrot dan sayuran hijau lettuce dan coriander , gaul rata
  4. hidangkan

Friday, March 12, 2010

Masak Lemak Kuning Clams Dengan Rebung

bahan-bahan
seketul inst. rebung jepun yang telah direbus - basuh, potong nipis, ketepikan
1 kg clams segar family siput lala - basuh, toskan
1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan - 1 cawan
*7 biji cili padi frozen - blend - ikut pedas
*1/4 bawang besar size sederhana - blend
serbuk kunyit secukupnya
1 batang serai frozen - diketuk
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa

cara-cara
Blend semua bahan bertanda* kemudian tuang bahan blend tadi dalam periuk, masukkan serbuk kunyit secukupnya, rebung, santan dan serai yang telah diketuk, rebus atau renih dengan api sederhana perlahan dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, masukkan sedikit gula dan ajinomoto optional serta garam timbuk lagi hingga ia mendidih, kemudian masukkan clams, masak hingga clams itu terbuka, tutup api, hidang dengan nasi panas

Garlic Clams Spaghetti

bahan-bahan
300gm dry spaghetti
300gm fresh clams family siput lala - basuh, ketepikan
4 ulas bawang putih - cincang
1 cili kering - patah dua
lada hitam - baru ditumbuk, secukupnya
daun selasih/basli atau kemangi - jenis segar atau kering - secukupnya (saya guna jenis kering)
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menumis

cara-cara
  1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mestilah direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, Bila dah masak, masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih cincang ,cili kering, goreng hingga naik bau dan sedikit kekuningan
  3. Masukkan clams masak hingga ia terbuka 2-3 biji , masukkan spaghetti goreng hingga clams masak terbuka, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.
  4. Akhir sekali taburkan separuh potongan daun selasih jenis segar atau jenis kering masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan
  5. Hidangkan dalam pinggan dan siap untuk dimakan.

Wednesday, March 10, 2010

Kek Santan Vanilla @ Kek Santan Pandan

bahan-bahan 
  • 2 caw gula/granulate sugar
  • 2 cawan santan - pati santan dari sebiji kelapa parut (saya sub. dgn 1 pack kecil inst. coconut milk powder + 100ml air panas suam utk larutkan santan + 300ml fresh milk = 2 cawan)
  • 4 caw tepung gandum (saya sub. dgn 400gm inst. pancake flour = 4 cawan)
  • 15 helai daun pandan - blend halus, perah jusnya (saya sub. dgn 2 penutup vanilla essence)
  • 4 biji telur ayam
  • 4 sk baking powder (saya tidak letak sebab guna inst pancake flour)
  • perwarna hijau + kuning - untuk mencantikkan lagi warna kek santan itu
cara-cara
  1. Potong daun pandan blend halus, campurkan kelapa parut blend lagi, perah campuran kelapa dan daun pandan jadikan 2 cawan, ketepikan
  2. Pukul telur dan gula dengan menggunakan machine cake hingga naik kembang, putih dan pekat
  3. Masukkan tepung dan baking powder ayak sebanyak 3 kali berturut-turut (tidak perlu jika guna inst. pancake flour)
  4. Tuang vanilla essence, pewarna hijau + kuning, santan disekeliling tepi besin, adun kek sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung hingga habis
  5. Gris acuan dengan butter, bakar dalam oven pada suhu 180C, tingkat No. 1 dari bawah, bakar selama 30-45 minit hingga 1 jam atau kek masak secukupnya, test cucuk dengan lidi, keluarkan lidi, kalau licin bermakna kek dah masak, angkat dan sejukkan atas redai kek, bila sejuk potong dan hidangkan

Avocado Lassi

bahan-bahan
3/4 cawan or 185gm yoghurt
2 cawan or 250ml air masak sejuk dalam fridge
6 sb gula
1 buah avocado - masak ranum, isinya sahaja
secubit-dua garam
ketulan ais (jika perlu)

cara-cara
basuh, belah, twist buah avocado, buang bijinya, ceduk isinya dengan sudu masukkan terus ke dalam blender dan semua bahan ke dalam blender atau food processor. Blend selama1-2 minit sehingga sebati dan berbuih, hidangkan begitu sahaja atau bersama ketulan ais

Monday, March 8, 2010

Apple Tea


ingredients
1/2 mug apple juice - 100% clear golden rich colour apple juice
1 tea bag quality plain black chinese tea or 1 tbsp loose type quality plain chinese black tea
1/2 mug boiling hot water from the electric cattle
2 tsp granulate sugar or cubes sugar - according to your desired sweetness (optional)
flavoured apple essence(optional)
lemon juice - squeeze few drop (optional)


Method
put the black tea bag into mug and pour the boiling water from electric cattle into a mug of half mug boiling hot water, infused it and brewed the black tea bag or loose tea leaf for about 2-3 min to get the extract and concentrated done then take out the tea bag, if you using loose type one makes sure you stiff first the tea leaf then pour into same mug other cup, cool it down first, add 1-2 teaspoon granulate sugar or cubes sugar, stir a little bit until sugar dissolved, then mixed with half mug apple juice, if desired you can add lemon, squeeze a few drop which produces a unique fruit tea for fun and nice fragrance with few drop flavoured apple essence to gave a fresh apples smell or aromatic to the apple tea, it can be served both hot and cold depending on you.

Homemade Turkish Epal Teh atau Teh Buah-Buahan 
bahan-bahan
1/2 cawan jus epal - jus warna keemasan dalam botol atau kotak
1 uncang  teh hitam cina berkualiti -atau 1 sb teh hitam cina -  berkualiti
1/2 cawan air panas mendidih terus dari cerek elektrik
2 sk gula atau cube gula - sesuaikan dengan rasa manis yang diinginkan (letak/tidak pun ok)
esen perisa sari epal (letak/tidak letak pun ok)
jus lemon - perah beberapa titik (letak/tidak letak pun ok)

Cara-cara
letak uncang teh hitam cina ke dalam cawan dan tuang air panas mendidih masukkan terus air mendidih tadi ke dalam cawan, letak setengah cawan air panas mendidih sahaja, biar uncang teh hitam cina mengembang atau daun teh terendam selama 2-3 minit bagi mendapatkan teh pekat, tapis atau buang uncang teh itu, kemudian tuang ke dalam cawan yang sama atau cawan lain, letak 1-2 sudu teh gula atau cube gula, kacau hingga gula larut, kemudian campur dengan setengah cawan jus epal, jika perlu, anda boleh tambah lemon, dengan memerah beberapa titik yang diperlukan bagi menghasilkan air teh epal yang agak unik masam-masam manis dan diikuti dengan beberapa titis esen perisa epal bagi naik bau wangi teh epal tersebut, sedia dihidangkan panas mahu pun sejuk bergantung pada citarasa masing-masing . Perhatian serbuk teh biasa tidak sesuai langsung buat air teh epal ini kerana rasanya kelat.

Saturday, March 6, 2010

Serawa Labu

 Bahan-bahan - belajar rebus labu cara ini dgn mak kawan 
1/4 biji japanese pumpkin or 500gm labu segar
500ml air
70-100gm gula
1/4 sk garam
1 caw susu segar, fesh cream, pati santan atau susu cair evaporated milk

Cara-cara
Basuh, kupas labu, potong, masukkan isi labu dalam periuk, tuang gula, air dan garam, rebus atas dapur dengan api paling kuat, tujuannya supaya labu tidak lebur dan isi labu rasa manis bergula & lemak bercream, apabila air rebusanya tinggal separuh, masukkan susu segar, rebus hingga sederhana pekat, hidangkan

Seafood Black Hokkien Udon Noodles

Bahan A
500gm japanese udon noodles or chinese thick noodles
5 bawang putih – basuh, cincang
3 dried shiitake mushroom/cendawan kering hitam – basuh rendam dgn 1 caw air sejuk
300gm clams/siput lala – basuh ketepikan
2 genggam isi udang/shrimp without shell – basuh ketepikan
1/2-1 ikat sawi /green mustard – basuh, potong
1/8 kobis panjang/chinese long cabbage – potong serong
1/2 biji carrot – basuh, potong
Minyak untuk menumis secukupnya

Bahan B
2 1/2 sb kicap manis ABC @ kicap pekat (jika guna kicap pekat sila tambah 1 sb gula)
1 sb kicap cair jepun
1/2 sk garam
1/4sk lada hitam tumbuk
1sb tepung jagung
1 caw air

Cara-cara

  1. Basuh, rendam cendawan dengan 1 caw air sejuk sahaja bukan air panas , nanti ia liat, ketepikan, bila ia mula lembut gunting cendawan dan letak balik dalam air rendaman tersebut kerana ia diperlukan untuk masak dengan udon.
  2. Campurkan, satukan semua bahan B dalam satu mangkuk kacau rata dan ketepikan
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih cincang hingga harum dan sedikit kekuningan, masukkan, cendawan 1-2 minit, dikuti kobis panjang goreng lagi 2-3min, diikuti carrot, diikuti udon, goreng lagi selama 2-3 minit, tuangkan air cendawan goreng hingga udon kering, diikuti udang dan siput goreng hingga udang mula masak dan siput mula terbuka, kemudian curahakan semua bahan B, goreng hingga mendidih dan berkuah, gaul rata dengan sawi goreng 1 minit, tutup api,
  4. hidangkan dengan cili padi potong dan sedikit napla, kicap cair dan sediit perahan air limau kasuri, nipi atau lemon

Pumpkin Soup

Ingredients
1/8 japanese pumpkin
500ml water
1 tbsp chicken cube powder
1 tbsp butter
1 tbsp flour
1/2-1 cup milk
salt & pepper to taste
  1. Wash, peeling of the skin, cut then preheat the pumpkin for 5-6 minutes, immediately puree the pumpkin, blend them into 500ml cold water until smooth
  2. Heat butter in a pan, add flour & stir well until it starts bubbling.
  3. Then add chicken cube powder stir for about 30 second to 1 minute then add the pureed pumpkin and milk.
  4. Add salt and pepper as per taste. Let it boil on the stove for 2-3 minutes.
  5. Cream of pumpkin soup is ready to serve.