Friday, March 12, 2010

Garlic Clams Spaghetti

bahan-bahan
300gm dry spaghetti
300gm fresh clams family siput lala - basuh, ketepikan
4 ulas bawang putih - cincang
1 cili kering - patah dua
lada hitam - baru ditumbuk, secukupnya
daun selasih/basli atau kemangi - jenis segar atau kering - secukupnya (saya guna jenis kering)
ajinomoto dan garam secukupnya
olive oil secukupnya untuk menumis

cara-cara
  1. Didihkan air hingga mengelegak, Rebus spaghetti jangan ikut pack yang tertera, guna api paling kuat, spaghetti mestilah direbus keras, supaya rasanya lebih sedap dan tidak kembang, Bila dah masak, masukkan dalam penapis, keluarkan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan olive oil secukupnya, masukkan bawang putih cincang ,cili kering, goreng hingga naik bau dan sedikit kekuningan
  3. Masukkan clams masak hingga ia terbuka 2-3 biji , masukkan spaghetti goreng hingga clams masak terbuka, tabur lada hitam, garam dan ajinomoto, gaul rata.
  4. Akhir sekali taburkan separuh potongan daun selasih jenis segar atau jenis kering masukkan ke dalam kuali,gaul rata hingga mesra, tutup api, ketepikan
  5. Hidangkan dalam pinggan dan siap untuk dimakan.