Friday, March 12, 2010

Masak Lemak Kuning Clams Dengan Rebung

bahan-bahan
seketul inst. rebung jepun yang telah direbus - basuh, potong nipis, ketepikan
1 kg clams segar family siput lala - basuh, toskan
1 pack kecil inst. coconut milk powder jadikan 200ml santan pekat/pati santan - 1 cawan
*7 biji cili padi frozen - blend - ikut pedas
*1/4 bawang besar size sederhana - blend
serbuk kunyit secukupnya
1 batang serai frozen - diketuk
garam, gula dan ajinomoto secukup rasa

cara-cara
Blend semua bahan bertanda* kemudian tuang bahan blend tadi dalam periuk, masukkan serbuk kunyit secukupnya, rebung, santan dan serai yang telah diketuk, rebus atau renih dengan api sederhana perlahan dan timbuk-timbukan santan supaya ia tidak meruap, masukkan sedikit gula dan ajinomoto optional serta garam timbuk lagi hingga ia mendidih, kemudian masukkan clams, masak hingga clams itu terbuka, tutup api, hidang dengan nasi panas