Monday, March 15, 2010

Kerabu Sotong

bahan-bahan
300gm sotong rebus/boiled squid
35gm sohun/tung hoon/glass noodles - rendam dlm air hingga lembut
2 ulas bawang putih - cincang halus
1-2 cili padi hijau frozen/tiny green chilies - cincang supaya kurang pedas, ikut pedas
1 cili merah frozen - cincang supaya kurang pedas
1/2 carrot - mayang memanjang
1 genggam ready made roasted penuts - cincang
2 sb nampla sauce/sos ikan/kicap ikan
2 sb soft brown sugar
1/4-1/2 lemon - peel off kulit luar lemon, ketepikan & perah jus lemon, ketepikan, ikut masam
1/4-1/2 caw daun ketumbar/coriander leaf- potong (optional)
1 tomato - potong (optional)
sedikit lettuce - potong cube kecil

cara-cara
  1. Bungkus dalam plastic wrap sohun, preheat selama 60 saat atau 1 minit, basuh balik, perah airnya, toskan, potong sikit, ketepikan
  2. Cincang bawang putih, diikuti cili padi hijau dan cili merah dan diikuti kacang
  3. Campurkan bawang putih cincang, cili padi dan cili hijau bersama, nampla sauce, soft brown sugar dan perahan air lemon, dan hirisan kulit luar lemon, gaul rata, masukkan pula sotong, sohun/tung hoon, carrot dan sayuran hijau lettuce dan coriander , gaul rata
  4. hidangkan