Monday, March 8, 2010

Apple Tea


ingredients
1/2 mug apple juice - 100% clear golden rich colour apple juice
1 tea bag quality plain black chinese tea or 1 tbsp loose type quality plain chinese black tea
1/2 mug boiling hot water from the electric cattle
2 tsp granulate sugar or cubes sugar - according to your desired sweetness (optional)
flavoured apple essence(optional)
lemon juice - squeeze few drop (optional)


Method
put the black tea bag into mug and pour the boiling water from electric cattle into a mug of half mug boiling hot water, infused it and brewed the black tea bag or loose tea leaf for about 2-3 min to get the extract and concentrated done then take out the tea bag, if you using loose type one makes sure you stiff first the tea leaf then pour into same mug other cup, cool it down first, add 1-2 teaspoon granulate sugar or cubes sugar, stir a little bit until sugar dissolved, then mixed with half mug apple juice, if desired you can add lemon, squeeze a few drop which produces a unique fruit tea for fun and nice fragrance with few drop flavoured apple essence to gave a fresh apples smell or aromatic to the apple tea, it can be served both hot and cold depending on you.

Homemade Turkish Epal Teh atau Teh Buah-Buahan 
bahan-bahan
1/2 cawan jus epal - jus warna keemasan dalam botol atau kotak
1 uncang  teh hitam cina berkualiti -atau 1 sb teh hitam cina -  berkualiti
1/2 cawan air panas mendidih terus dari cerek elektrik
2 sk gula atau cube gula - sesuaikan dengan rasa manis yang diinginkan (letak/tidak pun ok)
esen perisa sari epal (letak/tidak letak pun ok)
jus lemon - perah beberapa titik (letak/tidak letak pun ok)

Cara-cara
letak uncang teh hitam cina ke dalam cawan dan tuang air panas mendidih masukkan terus air mendidih tadi ke dalam cawan, letak setengah cawan air panas mendidih sahaja, biar uncang teh hitam cina mengembang atau daun teh terendam selama 2-3 minit bagi mendapatkan teh pekat, tapis atau buang uncang teh itu, kemudian tuang ke dalam cawan yang sama atau cawan lain, letak 1-2 sudu teh gula atau cube gula, kacau hingga gula larut, kemudian campur dengan setengah cawan jus epal, jika perlu, anda boleh tambah lemon, dengan memerah beberapa titik yang diperlukan bagi menghasilkan air teh epal yang agak unik masam-masam manis dan diikuti dengan beberapa titis esen perisa epal bagi naik bau wangi teh epal tersebut, sedia dihidangkan panas mahu pun sejuk bergantung pada citarasa masing-masing . Perhatian serbuk teh biasa tidak sesuai langsung buat air teh epal ini kerana rasanya kelat.