Monday, March 22, 2010

Ikan Selar @ Cencaru Belah Belakang


bahan-bahan
2 ekor ikan selar size besar - belah belakang, bersihkan, toskan, ketepikan
*2 biji cili merah frozen atau segar
*1/4 bawang besar
* belacan sebesar ibu jari
*sejemput kecil asam jawa - jadikan 2-3sb air asam jawa pekat
1/4 bawang besar - mayang halus, untuk tumis
garam, ajinomoto - secukup rasa
* sejemput kecil asam jawa - jadikan air asam jawa sederhana pekat
minyak untuk menggoreng ikan - secukupnya
minyak untuk menumis paste cili - secukupnya

cara-cara

  1. Siang ikan belah belakang, keluarkan perutnya, basuh bersih dengan garam, toskan dan ketepikan
  2. Tumbuk, cincang atau blend bahan bertanda*, jadikan paste cili, tuang air asam jawa, gram dan ajinomoto secukup rasa, gaul rata, bahagi kepada tiga bahagian
  3. Lumur ikan tadi dengan sedikit garam luar dalamnya, masukkan satu bahagian paste cili berasam jawa tadi untuk satu ekor ikan, ulangi hingga habis
  4. Asam jawa dan lebihan perahan asam jawa tadi direndam dalam air panas, biar ia mengembang, bila suam , ramas dan perah, jadikan air asam jawa 100-200ml untuk dijadikan kuah, tapis ketepikan
  5. Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng ikan dan alih-alihkan ikan, goreng hingga secukup masak, keluarkan, letak dalam pinggan
  6. Tuang minyak dari botol , panaskan minyak secukupnya untuk menumis, masukan bawang besar potong mayang tadi goreng hingga kuning, masukkan lebihan paste cili, goreng cili hingga secukup masak dan pecah minyak, tuang air asam jawa, perasa garam dan ajinomoto, masak hingga sederhana pekat, masukkan ikan, masak lagi hingga pekat, tutup api, sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas