bahan-bahan
250gm butter or margarine
4 cawan tepung jagung
3/4 cawan tepung custard
1 cawan castor sugar or gula - blend
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 penutup vanilla essence
250gm butter or margarine
4 cawan tepung jagung
3/4 cawan tepung custard
1 cawan castor sugar or gula - blend
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 penutup vanilla essence
sedikit garam
kismis or cherry merah potong cube kecil secukupnya atau - untuk letak atas kuih
cara-cara
kismis or cherry merah potong cube kecil secukupnya atau - untuk letak atas kuih
cara-cara
- pukul butter dan castor sugar hingga kembang dan putih dengan mesin
- tuangkan vanilla essence ke dalam telur kuning + putih telur, kacau sedikit dengan garpu bagi mesra, kemudian tuang ke dalam adunan butter yang telah kembang tadi, gaul rata
- terus garam gaul rata, masukkan tepung custard, gaul hingga rata
- masukkan pula tepung jagung gaul rata dengan mesin hingga lembut serta jadi sebiji dough lembut yang tidak melekat pada tangan
- masukkan sedikit dough ke dalam acuan kuih semperit, tekan dough dalam dulang pembakar secukupnya
letak satu cube kecil ceri merah atau kismis atas setiap satu kuih semperit yang masih mentah - panaskan dahulu oven pada suhu 170C, alas dulang dengan baking paper, bakar kuih semperit kurang daripada 15 minit atau hingga secukup masak
- hidangkan, selebihnya simpan dalam bekas kedap udara