bahan A
1 caw instant kacang merah
1 caw lengkong atau cincau - potong dadu atau memanjang
1 caw instant jagung dalam tin
1 caw instant cendol
1 caw kacang tanah goreng tanpa minyak buang kulitnya
1 caw buah pala kering yang disagat memanjang
1 caw agar-agar berwarna merah, kuning, hijau - potong dadu atau memanjang (optional)
1 caw sagu mata ikan atau sagu halus yang telah dimasak
1 caw buah nau
1 caw pati santan atau evaporated milk
bahan B
1 caw instant kacang merah
1 caw lengkong atau cincau - potong dadu atau memanjang
1 caw instant jagung dalam tin
1 caw instant cendol
1 caw kacang tanah goreng tanpa minyak buang kulitnya
1 caw buah pala kering yang disagat memanjang
1 caw agar-agar berwarna merah, kuning, hijau - potong dadu atau memanjang (optional)
1 caw sagu mata ikan atau sagu halus yang telah dimasak
1 caw buah nau
1 caw pati santan atau evaporated milk
bahan B
Air Sirap MerahGula secukupnya + pewarna merah + air rose + 1 daun pandan simpul + sedikit air - masak sirap pekatkan, jgn terlalu cair nanti abc tidak sedap (kalau tidak ada perwarna merah potong atau sagat beet rootmasukkan dalam sedikit air, biar seketika, tapis, keluarkan isi beet root , rebus air tersebut dengan gula putih masak hinga pekat)
Atau
Air Sirap Gula Merah
Air Sirap Gula Merah gula merah secukupnya + gula putih secukupnya dimasak dengan 1 daun pandan simpul + sedikit air , pekatkan jangan telalu cair, nanti abc tidal sedap
bahan C
ketulan ais secukupnya
small ice shaving machine atau blend ais cube dalam blender hingga halus, jika susah blend campurkan sedikit air blend lagi hingga halus dan pekat
cara-cara
masukkan sesudu bahan A hidang untuk seorang dalam bekas yang sesuia untuk satu orang makan, mesin ais masukkan kedalamnya, tuang gula sirap merah atau air gula merah, susu atau santan, hidangkan