bahan A - rebus dengan air secukupnya
1/2 kilo paru - basuh, rebus hingga lembut, potong nipis memanjang, goreng dengan sedikit minyak hingga sedehana garing
bahan B - tumbuk atau blend
17 cili kering - basuh, rebus seketika hingga ia lembut, basuh balik, toskan, ikut pedas
1/2-1 biji bawang besar - bergantung pada size
3 ulas bawang putih
1/2" halia muda
1/2 kilo paru - basuh, rebus hingga lembut, potong nipis memanjang, goreng dengan sedikit minyak hingga sedehana garing
bahan B - tumbuk atau blend
17 cili kering - basuh, rebus seketika hingga ia lembut, basuh balik, toskan, ikut pedas
1/2-1 biji bawang besar - bergantung pada size
3 ulas bawang putih
1/2" halia muda
sedikit air - jika blend bahan B
bahan C
sejemput soft brown sugar
sedikit ajinomoto
sedikit garam
sejemput asam jawa thailand - perah dengan sedikit air perah jusnya, ikut masam
sedikit minyak untuk menumis dan goreng paru
cara-cara
bahan C
sejemput soft brown sugar
sedikit ajinomoto
sedikit garam
sejemput asam jawa thailand - perah dengan sedikit air perah jusnya, ikut masam
sedikit minyak untuk menumis dan goreng paru
cara-cara
- Sediakan bahan A, basuh, rebus dengan air secukupnya, potong nipis memanjang seperti jejari, goreng bahan A, hingga garing, ketepikan, air rebus paru jgn dibuang guna untuk masak sambalnya.
- Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan B dengan sedikit minyak, air asam jawa, soft brown sugar hingga naik bau harum, tuang air rebusan paru tadi, masak hingga airnya kering & goreng lagi hingga naik bau wangi, taburkan sedikit ajinomoto & sedikit garam, goreng lagi hingga secukup masak, garing, kering dan pekat, padamkan api,
- Gaul paru yang telah digoreng tadi dengan sambal pekat hingga ia berpalut sepenuhnya, hidangkan dengan nasi panas