6 caw beras jepun atau apa-apa jenis beras - basuh,toskan, ketepikan
1 tin santan tin - air secukupnya bergantung pd beras yg hendak dimasak
garam halus - secukup rasa
halia sebesar ibu jari - diketuk atau dimayang halus
3 helai daun pandan - koyak-koyakan
3" inci kulit kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
20 biji lada hitam
3 batang serai - diketuk
cara-cara
Jika masak nasi guna rice cooker, masak atau tanak nasi seperti nasi biasa dengan air dan santan secukupnya serta campur semua bahan-bahan, kacau sikit tekan on tunggu ia masak serih nasi, sedia untuk dihidangkan. Kalau masak atas dapur didihkan santan bersama kesemua bahan diatas kecuali beras, bila air dan santan mendidih atau mengelegak, masukkan beras, kacau perlahan sehinggan santannya kering, tutup tudung periuk, perlahankan api jika guna gas dan tutup api terus jika guna dapur elektrik, kemudian serih nasi, hidangkan bersama segala jenis rendang aatau sambal tumis , telur, timun , kacang tanah &ikan bilis goreng dan sebagainya