bahan-bahan
3 packs kecil inst. udon noodle jenis basah
3 dried shiitake mushrooms
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 carrot - basuh, kupas, potong, ketepikan
1/8 kobis panjang - basuh, potong, ketepikan
1sk crush black pepper
oyster sauce, kicap pekat manis abc, kicap cair - secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya
cara-cara
- cendawan kering basuh , terus rendam dalam secawan air sejuk sahaja bukan air panas, biar ia kembang bila lembut potong, ketepikan, jangan dibuang air rendaman digunakan untuk memasak
- inst. udon noodles preheated dalam microwave oven selama 5 minit dengan bungkusannya sekali tidak perlu buka
- bawang putih kupas, basuh, cincang halus, ketepikan, carrot, kupas, potong, ketepikan, kobis panjang, basuh, potong ketepikan
- minyak masak, panaskan secukupnya dalam kuali, tumis bawang putih cincang, perah sikit cendawan dalam cawan rendaman tadiairnya jangan dibuang , tumis cendawan seketika supaya ia masuk minyak,
- tuangkan oyster sauce, kicap pekat manis abc dan kicap cair secukupnya agak-agaklah sendiri, goreng hingga naik bau wangi, suaikan rasa, taburkan lada hitam
- tuang air rendaman cendawan, udon noodles, rebus seketika, bila ia mula mendidih masukkan kobis panjang dan carrot, goreng hingga masak serap airnya serta kering,
- hidangkan