bahan-bahan
1kg beras pulut jepun - dibasuh, rendam selama 3 jam atau semalaman
300ml air
6-7 penutup kicap cair jepun
3-4 genggam inst. hondashi
300gm mixed mountain vegetable's warabi, black kikurage, small takenoko, shimeji, enoki, nameko, fukki, yamazeri
300gm sweet potato - potong
300gm roasted chestnuts/isi buah berangan
1 lotus roots - , buang kulit, potong nipis
1 biji carrot - buang kulit, disagat memanjang
cara-cara
- Basuh beras pulut, masukkan dalam bekas yang sesuai untuk dikukus, kukus hingga masak
- tuang air, kicap cair jepun, hondashi, sebatikan dalam besin besar yang sesuai terus keluarkan pulut yang telah dimasak tadi, gaul rata, kukus balik dan letakkan diatasnya carrot mountain vegetable, isi buah chestnuts, sweet potato, lotus roots, kukus hingga masak, balik-balikan supaya sebati dan masak sepenuhnya
- Jika pulut masih mentah lagi atau kurang masak, balut loyang dengan plastic wrap, preheat dalam microwave hingga pulut masak
- hidangkan