bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
650 ml air
stok ayam secukup rasa
cara-cara
1 biji carrot – cincang, rebus & blend
1 biji white carrot – cincang, rebus & blend
1/2-1 biji celery root @ celery – potong, rebus & blend
40gm mentega
1 sudu besar sos tomato
1/2 caw susu cair atau sedikit creamer
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
sedikit kicap pekat
garam
cara-cara
- Masak air, celery roots, white carrot and carrot hingga empuk, kemudian blend halus blend . Air rebusan jangan di buang
- Tuang air rebusan, bahan yang diblend tadi, masukkan stok ayam, butter dikacau selalu supaya ia tidak berkerak dan hangus.
- Masukkan pula sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
- Masaklah ikut pekat mana yg disukai. NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Mash potato
cara-cara
bahan-bahan ( 10 biji kentang )
10 biji kentang direbus dgn kulit dan tanpa garam
1 sk lada hitam di tumbuk halus
1/2 cawan fresh milk
3 sudu besar butter
garam secukup rasa
cara-cara
- Rebus kentang dengan air secukupnya, tidak perlu letak garam
- Setelah lembut toskan air buang kulitnya dan lecek kentang hingga halus.
- Masukkan butter, garam, lada hitam dan susu secukupnya.
- sedia untuk dihidangkan