bahan-bahan
- 1 akar brudock/gobo, digosok (atau kulit sedikit dikikis), dipotong panjang atau mayang halus memanjang dan rendam dalam air selama 10 minit
- 1 lobak merah kecil, dipotong mayang halus memanjang
- 1-1/2 sb minyak bijan atau minyak masak
- 2 sb hondashi
- 1sb kicap cair jepun
- 1-1/2 sb bijan, disaring tanpa minyak selama 1 minit dalam kuali , keluarkan, ketepikan(optional)
- cili kering - potong bulat nipis, buang bijinya, ketepikan (optional)
cara-cara
Dalam kuali dipanaskan, tumis akar brudock dan lobak merah di dalam minyak bijan atau minyak masak selama 3-4 minit, sehingga lembut. Tambah kicap cair, dan hondashi terus memasak dengan api sederhana sehingga semua cecair serap. Hidangkan, tabur bijan sangai dan cili kering