bahan-bahan
3 mangkuk besar air - sama sukatan dgn mangkuk sukat agar-agar 50gm agar-agar strip - basuh, ketepikan, sukat agar2 dgn mangkuk besar yang sesuai - satu mangkuk agar + 3 mangkuk air
500gm gula
15 helai daun pandan - jadikan 1 cawan jus pandan
1/2 kilo pati santan pekat
sedikit garam
4 telur - pukul sikit
2-3 penutup vanilla essence
sedikit garam halus
sedikit pewarna hijau
cara-cara
- Basuh agar-agar strip, masak air bersama agar-agar, rebus hingga larut sepenuhnya, tuang gula masak hingga gula cair
- basuh, potong kecil daun pandan, masukkan sedikit air, blend halus, perah & keluarkan semua patinya, tapis, jadikan 1 cawan jus pandan
- Campurkan dalam basin jus pandan, telur, vanilla essen dan sedikit garam pukul sampai sebati, masukkan santan & beberapa titik pewarna hijau, kacau rata,
- Tuang adunan yang telah dipukul tadi ke dalam periuk berisi agar-agar yang telah larut tadi,biar ia mendidih hingga pekat, tutup api, terus tuang dalam dulang dengan seberapa segera, sejukkan, potong , sedia untuk dihidangkan