bahan A Inti
1 cawan kelapa kering
1 cawan air
100gm gula melaka
1 helai daun pandan
sedikit garam
sedikit air tepung jagung
bahan B doh
200gm/ 3/4 caw tepung pulut
200ml / 3/4 caw santan cair
sedikit garam
bahan C bungkus
daun pisang secukupnya
sedikit minyak
cara-cara
- Masak gula melaka dengan air hingga larut dan mendidih, tapis kemudian campurkan kesemua bahan A, kecuali air tepung jagung, masak hingga sederhana masak tuang pula air tepung jagung, masak hingga kering, bahagi 12 bahagian, sejukan dan ketepikan
- Gaul rata tepung dan garam, kemudian tuang santan cair, jadi doh, bahagi 12 bahagian, bentukan seperti buah melaka, masukkan inti, tutup permukaanya, bulat-bulatkannya, sapu doh dengan minyak kemudian bungkus dengan daun pisang, ulangi hingga habis
- Kukus selama 15-20 minit, hidangkan