ais ketul sudah habis dikerjakan buat cendol, cuma sempat hidangkan cendol tanpa ice sahaja, inshallah lain kali buat lagi...
bahan A Homemade Cendol
10 helai daun pandan - blend halus dengan sedikit air atau tumbuk halus, perah dgn air jadikan 500ml @ 2 cawan air daun pandan
6 sb tepung kacang hijau
4 sb tepung beras
bahan B Sirap Gula Melaka
300gm 1 1/4 cawan gula melaka - potong kecil-kecil
150ml @ 2/3cawan air
1 helai daun pandan - koyakan &simpulkan
bahan C
400ml @ 1 2/3 cawan santan
sedikit garam
bahan D
Ice Shaved @ ice cube
cara-cara
- campurkan kesemua bahan A tepung kacang hijau, tepung beras dan air daun pandan masak dengan api sederhana sehingga pekat selama 5 minit atau secukup masak, tuang adunan pekat ke dalam acuan maruku, yang berisi ais ketul dengan air secukupnya, tekan dalam air ais tersebut hingga habis, ketepikan
- untuk buat sirap gula melaka masukan gula melaka, daun pandan dan air kedalam periuk yang sesuai, masak hingga gula larut , tapis dan ketepikan,
- campurkan cendol bersama santan, air gula merah dan ais batu atau ice shaved, hidangkan segera