bahan A (sukat bahan guna gelas matrik)
6 putih telur 50gm gula
1/8 sk cream of tatar
bahan B
6 kuning telur
50gm gula
1/3 gelas minyak masak
1/3 gelas air
1 sk pewarna hijau (optional)
bahan C
110gm tepung gandum
10gm green tea powder @ matcha
2 sk baking powder
secubit garam
cara-cara
- Panaskan ketuhar microwave oven pada suhu darjah 170C
- Ayak tepung gandum dengan baking powder, garam dan powder green tea, ketepikan
- pukul putih telur hingga berbuih, tuang gula pukul lagi sampai jadi meringue, taburkan cream of tatar pukul lagi sampai meringue jadi putih dan kental, ketepikan
- pukul kuning telur dengan gula hingga gula larut, kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan bahan-bahan tadi, kaup balikan, sambil itu tuang air dan pewarna hijau diikuti minyak, kaup balikan lagi hingga rata dan licin
- akhir sekali masukkan separuh meringue tadi ke dalam adunan kuning telur, kaup dan balikkan hingga licin, terus tuangkan adunan ke atas meringue yang selebihnya, kaup balik lagi sampai licin, tuang pula dalam acuan chiffon cake yang tidak bergris, hentak-hentakan sedikit lebih kurang 2-3 kali
- bakar selama 50 minit ke 1 jam dan hingga secukup masak, sejukkan, keluarkan dari acuan, letak atas redai kek, potong, hidangkan