bahan A Cendol
10 helai daun pandan - blend halus dengan sedikit air atau tumbuk halus, perah dgn air jadikan 500ml @ 2 cawan air daun pandan
6 sb mumbun tepung kacang hijau
4 sb mumbun tepung beras
sedikit perwarna hijau
bahan B Sirap Gula Melaka
5 keping gula melaka - potong kecil-kecil
150ml @ 2/3cawan air
1 helai daun pandan - koyakan & simpulkan
bahan C
400ml @ 1 2/3 cawan santan
sedikit garam
bahan D
Ice Shaved @ ice cube
cara-cara
- campurkan kesemua bahan A tepung kacang hijau, tepung beras dan air daun pandan dan sedikit pewarna hijau terus kacau dengan pemukul telur hingga tidak bergentel, masak atas api sederhana kacau selalu dengan pemukul telur supaya ia licin dan tidak bergentel sehingga pekat selama 5 minit atau secukup masak, tuang adunan pekat ke dalam acuan maruku, guna plate maruku yang paling halus, sediakan air secukupnya yang berisi ais ketul secukupnya, tekan adunan di dalam air ais tersebut hingga habis, ulangi hingga adunan habis, ketepikan
- untuk buat sirap gula melaka masukan gula melaka, daun pandan dan air kedalam periuk yang sesuai, masak hingga gula larut , tapis dan ketepikan,
- campurkan cendol bersama santan, air gula merah dan ais batu atau ice shaved, hidangkan segera