bahan A - jadikan gula perang @ caramel ( sukat semua bahan guna gelas matrik)
1 gelas gula 1 gelas air
10gm butter
bahan B - campurkan
1/3 gelas instant milk powder
1/3 gelas susu segar
bahan C - pukul hingga kembang, putih dan berkrim
50gm gula
4 telur ayam size sederhana kecil
bahan D - diayak
1 gelas tepung gandum
2 sudu kecil rata soda bicarbonate
bahan E - griskan
1 dulang pembakar yang sesuai
sedikit minyak - untuk gris dulang pembakar
cara-cara
- goreng gula dalam saucepan dengan api sederhana, masak hingga ia naik bau wangi dan sederhana perang, tutup api, tuang air sejuk, pasangkan api balik masak hingga gula larut, tutup api, masukan butter, sejukkan dan ketepikan
- gris dulang pembakar dengan sedikit minyak, ketepikan
- ayak tepung gandum dengan soda bicarbonate dan ketepikan
- campurkan dan larutkan instant milk powder dengan fresh milk kemudian campurkan dengan gula perang yang telah disejukakn tadi, ketepikan
- pukul telur dengan telur hingga kembang, pekat, putih dan berkrim, ketepikan
- tuang campuran susu, gula perang ke dalam tepung yang telah diayak tadi, gaul dan kacau hingga licin dengan pemukul telur supaya ia tidak bergentel, tapiskan, ketepikan
- panaskan microwave oven atau oven pada suhu 170C
- tuang separuh adunan telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan batter tadi dengan menggunakan teknik kaup dan balikkan kek, ulangi kaup dan balikan dengan separuh adunan telur lagi hingga licin
- tuang dalam dulang pembakar terus bakar, tidak perlu perap adunan nanti kek jatuh apabila ia sejuk
- bakar selama 50 minit ke 1 jam atau hingga secukup masak, sebelum keluarkan dari oven cucuk dengan lidi sekiranya licin dan tidak melekat pada lidi bermakna kek sudah cukup masak, sejukkan, keluarkan, potong, hidangkan