bahan A (sukat bahan guna gelas matrik)
6 putih telur 50gm gula
1/8 sk cream of tatar
bahan B
6 kuning telur
50gm gula
1/3 gelas minyak masak
1/3 gelas air
1 penutup vanilla essence
bahan C
120gm tepung gandum
2 sk baking powder
secubit garam
bahan D
80gm dried cranberry
cara-cara
- Panaskan ketuhar microwave oven pada suhu darjah 170C
- Ayak tepung dengan baking powder dan garam, ketepikan
- pukul putih telur hingga berbuih, tuang gula pukul lagi sampai jadi meringue, taburkan cream of tatar pukul lagi sampai meringue jadi putih dan kental, ketepikan
- pukul kuning telur dengan gula hingga gula larut, kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi, kaup balikan, sambil itu tuang air, diikuti minyak dan vanilla essence, kaup balikan lagi hingga rata dan licin
- akhir sekali masukkan separuh meringue tadi ke dalam adunan kuning telur, kaup dan balikkan hingga licin, terus tuangkan adunan ke atas meringue yang selebihnya, kaup balik lagi sampai licin, taburkan cranberry, kaup balik lagi, tuang pula dalam acuan chiffon cake yang tidak bergris, hentak-hentakan sedikit lebih kurang 2-3 kali
- bakar selama 50 minit ke 1 jam dan hingga secukup masak, sejukkan, keluarkan dari acuan, letak atas redai kek, potong, hidangkan