Monday, August 23, 2010

Cube Potato Salad

bahan A rebus (tidak perlu letak garam)
2 biji ubi kentang size besar - basuh, rebus dgn kulit hingga masak & empuk, buang kulit, potong cube
1\2 carrot buang kulit - rebus seketul bersama ubi kentang, potong 4 & nipis selepas dimasak
1/2 tongkol jagung - rebus dgn kentang, lepas masak, hiriskan, ketepikan
2 genggam frozen kacang peas - rebus dgn kentang
1 biji telur - basuh rebus dgn kentang - potong nipis bahagian putih, bahagian kuning sagat semasa sebelum dihidangkan & ditabur atas salad.

bahan C - dipotong & diperah
1-2 biji timun jepun - basuh, potong jgn terlalu nipis, gaul dengan sedikit garam, bila ia mula lembut/layu, perah buang airnya separuh, ketepikan isinya
1/2 biji bawang besar - mayang nipis halus, basuh, perah airnya, ketepikan

bahan C salad dressing
1/2 cawan mayonnaise
1/2 cawan sour cream (klu tdk ada sour cream letak lagi setengah cawan mayonnaise)
1/2 sudu kecil crush lada hitam
1 sudu kecil garam
1/2 biji lemon - perah jusnya atau 1 biji limau nipis- perah jusnya (saya tdk ada limau nipis jadi saya ganti dgn lemon, lebihkan lemon/limau nipis jika tdk guna sour cream ikut citarasa masing2)
sedikit gula or ajinomoto ( optional)

cara-cara

  1. satukan semua bahan A kecuali, kuning telur rebus
  2. satukan bahan B dgn bahan A gaul rata
  3. campurkan semua bahan C gaul rata, masukkan semua bahan-bahan gaul rata, hidangkan dalam pinggan, sagat telur kuning rebus tadi disekeliling salad tadi, jika suka sejukkan dahulu salad tadi , tudung dengan plastic wrap, sejukkan dalam fridge hingga sejuk sedia untuk dimakan
  4. boleh juga dihidangkan begitu sahaja dan tidak perlu disejukkan terlebih dahulu dahulu dalam fridge

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails