Sunday, October 30, 2011

Puding Cili

masakkan hasil kerja tangan mak

bahan A (menghasilkan 34 biji pudding)
setahil agar-agar - basuh, air ltk sama paras dgn agar-agar
250gm @ 1/2 peket gula batu  - tips berguna bonda bagi npk cantik & shining
1 cawan gula putih
pewarna merah dan hijau

bahan B
300gm kacang hijau - rendam semalaman
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum

bahan C
34 batang lidi satay
34 tangkai tampuk cili hidup
vase, bowl sesuai & beras secukupnya - jadikan lebih kurang pasu bunga

cara-cara
  1. sediakan bahan B - basuh,  rendam kacang semalaman, basuh, tapis,  rebus dengan air secawan air hingga masak kacang baru masukkan gula gaul rata baru masukkan tepung kacau-kacau  sampai masak, angkat bagi sejukkan,
  2. bahagi kepada 34 bahagian, bentuk-bentukkan seperti cili, susun dalam talam sesuai, cucuk  adunan berbentuk cili tadi ke setiap satu lidi, cucukkan dan tegakkan  dalam bowl yang berisi beras ulangi hingga habis  
  3. sediakan bahan A - masak agar-agar hingga larut, masukkan gula batu dan gula pasir, masak hingga gula batu dan gula larut, bahagi kepada dua bahagia, warnakan, kacaukan,  masak lagi atas api paling perlahan biar agar2 masak atas dapur guna api paling perlahan sentiasa bagi mengelakan ia keras
  4. sediakan bahan C - cara melapis celup-celupkan dan sudu-sudukan, adunan berbentuk cili ke dalam agar-agar hingga secukup lapis dan secukup licin dan tidak isinya, tegakkan, cucukkan atas pasu beras tadi, ulangi hingga habis,  biarkan lapisan aga-agar keras kemudian cucuk setiap tangkai tampuk cili segar dengan  lidi pendek kecik2 itu terus cucukkan pula pada puding,  hiaskan terus dalam kotak hantaran atau hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails