bahan-bahan
4 genggam ikan bilis
1/4 tin santan pekat
1 bawang besar sederhana besar - potong nipis
*1 genggam cili kering - ikut pedas
*1 bawang besar
*3 ulas bawang putih
sejemput kecil asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis
1/4 tin santan pekat
air panas mendidih (optional) secukupnya untuk dijadikan kuah
cara-cara
4 genggam ikan bilis
1/4 tin santan pekat
1 bawang besar sederhana besar - potong nipis
*1 genggam cili kering - ikut pedas
*1 bawang besar
*3 ulas bawang putih
sejemput kecil asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis
1/4 tin santan pekat
air panas mendidih (optional) secukupnya untuk dijadikan kuah
cara-cara
- siang ikan bilis, buang kepala , tualang dan isi perutnya, basuh, toskan, ketepikan perutnya
- potong cili kering, buang biji, basuh, rebus dengan air sedikit air, mask seketika hingga kembang & lembut, basu, toskan ketepikan
- basuh asam jawa, jadikan air asam pekat secukupnya untuk kuah & secukupnya air asam cair blend cili dengan bawang besar dan bawang putih
- buang kulit bawang besar, bawang putih, basuh, ptotng kecil, blend bersama cili kering tadi yang telah direbus tadi dengan sedikit air asam jawa cair hingga halus
- panaskan minyak secukupnya, tumis bahan blend tadi hingga harum, masukkan gula dan garam secukupnya goreng sambal cili hingga secukup masak,
- masukan air asam jawa pekat, goreng lagi hingga secukup masak, tuang pula ikan bilis goreng seketika hingga naik bau harum,
- tuang pula santan pekat goreng lagi hingga secukup masak,
- jika perlu tambah sediikit air panas mendidih untuk di jadikan kuah secukupnya rebus hingga mendidih,
- taburkan bawang besar potong nipis tadi goreng lagi hingga bawang layu, hidangkan